Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Artemi Cerdà i Jorge Mataix-Solera: Efectos de los incendios forestales sobre los suelos en España. València: Publicacions de la Universitat de València, 2009; 529 p. ISBN 978-84-370-7653-9.   Introducció dels curadors : 
pàg.    1  · 2  · 3  · 4  · 5  · 6  · 7  · 8  · 9 
 

Els processos erosius i hidrològics postincendi han estat estudiats a diferents escales per Joan Llovet i els seus companys de la Fundació CEAM (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani) i el Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant (capítol 3.10). Aquesta aproximació a diferents escales mostra la complexitat espacial i temporal del procés d'erosió. Les investigacions del grup de treball del Departament de Geografia i Ordenació del Territori de la Universitat de Saragossa durant dues dècades aporten informació clau sobre els canvis en la vegetació i en la resposta hidrològica i erosiva de les zones cremades. A més, aquest capítol 3.11, liderat per Fernando Pérez Cabell, apunta a la importància del planejament en la gestió forestal mitjançant exemples d'Aragó. La gestió postincendi es mostra en el capítol 3.12, on José Reyes Ruiz Gallardo, Santiago Castany i Arturo Valdés de l'Instituto de Desarrollo Regional ressalten la necessitat de cartografiar les zones en les quals les actuacions siguin necessàries. També serà necessària en el futur realitzar revisions de la situació d'espais afectats per incendis forestals. Aquest és l'objectiu del capítol 3.13 d'aquest llibre en el qual Jesús Notario pren a Canàries com a zona pilot per a mostrar-nos de forma succinta i clara quines són les

 

causes, particularitats i impactes del foc. Esperem que en el futur es puguin realitzar treballs d'aquest estil per a concretar les peculiaritats de cada zona.

Aquest llibre neix amb la vocació de resumir el coneixement de la ciència espanyola sobre els efectes dels incendis forestals sobre els sòls. I amb l'objectiu que aquesta informació arribi als científics, estudiants i també als tècnics i gestors. Desitgem que aquesta publicació sigui el principi d'una nova generació d'investigadors i gestors que permetin dur la ciència, i la innovació sorgida a partir d'aquesta, a un nou estadi de major col·laboració entre els sectors implicats: ordenació del territori, gestió i aprofitament forestal, i prevenció d'incendis. També és la nostra ambició que aquesta publicació iniciï entre els científics espanyols línies d'investigació més aplicades. És obvi que hem de donar solucions als problemes que provoquen els incendis forestals, però això només és possible si s'escolta des de l'administració i la societat. Com comprovarà el lector al llarg dels 17 capítols d'aquest llibre, el coneixement científic és ara suficient com per a poder dissenyar estratègies de rehabilitació i restauració eficients.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat