Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Artemi Cerdà i Jorge Mataix-Solera: Efectos de los incendios forestales sobre los suelos en España. València: Publicacions de la Universitat de València, 2009; 529 p. ISBN 978-84-370-7653-9.   Introducció dels curadors : 
pàg.    1  · 2  · 3  · 4  · 5  · 6  · 7  · 8  · 9 
 

Els incendis forestals són tema de conversa habitual en la nostra societat, sobretot durant les tertúlies estiuenques. En aquests col·loquis sempre es coincideix en "el desastre" que suposen els focs. I en això hi ha un gran consens. En canvi, es discrepa i es discuteix sobre la gestió forestal que hauria d'evitar-los. Mai hem vist un d'aquests debats de sobretaules estivals en els quals s'hagi arribat a un consens. I tampoc hem vist que es defensi la idea que gestió forestal i incendis han d'anar germanats. Però més alarmant encara és que de l'anàlisi d'aquestes recurrents converses es dedueix que les investigacions que venim realitzant durant tres dècades, i els seus resultats, no existeixen per als nostres conciutadans, cosa que demostra com d’allunyats estem de la societat espanyola. Mai hem escoltat referències al que diuen els investigadors sobre el tema dels incendis forestals. En canvi, sí són habituals referències a estereotips com "eradicar el foc com sigui", "plantar arbres en totes les muntanyes, i en els camps de cultiu, això si surt a compte" i fins i tot, i aquesta és més habitual en el sud-est peninsular "posar reg per degoteig als pins després del foc". Això posa de manifest que les societats científiques hem de fer un esforç per arribar al públic, als gestors i a la resta de la comunitat científica si volem avançar en el nostre coneixement i en la seva aplicació.

 

El foc també aixeca passions entre els científics. I és així perquè els incendis forestals són vistos per alguns investigadors com un factor clau en l'evolució del Sistema Terrestre. Fins i tot, més que per l'oxigen, la fotosíntesi o l'aigua, el nostre planeta es caracteritza per la presència de foc. I és per a alguns el planeta del foc (Pyne et al., 1996). Uns altres, en canvi, de forma més simple, entenen el foc com una alteració antròpica que hauria de ser eradicada. Amb aquestes i altres premisses, és evident que els incendis forestals no deixen de ser font de conflictes científics però també d'inspiració per a aquells que volem saber com funcionen els ecosistemes. I és que el foc permet conèixer la dinàmica dels ecosistemes terrestres en mostrar els efectes d'una alteració sobtada i la recuperació posterior. El rejoveniment que suposa un incendi permet que es produeixin canvis que podem quantificar. I a partir de la seva anàlisi conèixer l'evolució postincendi i deduir el funcionament de l'ecosistema en general i del sòl en particular.

Sens dubte, els incendis forestals són una part rellevant de la història de la vida (Pauses i Keeley, 2009), de les roques (Scott, 2009) i de la humanitat (Pyne, 1995); i per tant dels ecosistemes terrestres en el passat i el present (Goldammer i Jenkins, 1990; Bond i Keeley, 2005). No podem entendre el foc com

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat