Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Artemi Cerdà i Jorge Mataix-Solera: Efectos de los incendios forestales sobre los suelos en España. València: Publicacions de la Universitat de València, 2009; 529 p. ISBN 978-84-370-7653-9.   Introducció dels curadors : 
pàg.    1  · 2  · 3  · 4  · 5  · 6  · 7  · 8  · 9 
 

una mica aliè als ecosistemes terrestres. Ni tampoc a les alteracions antròpiques. Tant en ecosistemes no alterats com els modificats per l'home trobarem el foc com un factor més, o bé com una eina al servei de la humanitat. Des de mitjans del segle XX, i fruit de la urbanització del territori i l'abandó de les zones rurals, en els països desenvolupats s'ha produït un allunyament i oblit dels usos i manejos agraris tradicionals. Tal vegada per això, ara, la població vegi al foc com un enemic que ha de ser eliminat. Esperem que aquest llibre ajudi a conciliar una visió del foc més encertada, lluny del pànic que suposa veure un bosc en flames.

Els sòls són els gestors dels recursos hídrics i de la composició de les aigües en filtrar les pluges i administrar els cabals i camins de les aigües. Els sòls manegen la localització i mobilització dels nutrients, i amb això determinen la coberta vegetal i la fauna. Els sòls, per tant, són clau per a entendre els cicles biogeoquímics del planeta. Quan els sòls pateixen un incendi, l'equilibri aconseguit durant anys en els cicles biogeoquímics es trenca i els ecosistemes entren en una fase de canvi. Per a alguns aquests canvis són de recuperació, per a uns altres, de degradació.

 

Les investigacions científiques sobre els efectes dels incendis van encaminades a determinar com i quant ha alterat el foc els balanços habituals. I també a determinar el temps necessari per a la seva recuperació. En aquests estudis els investigadors espanyols no som pioners, però després de 30 anys d'investigació podem afirmar que hem desenvolupat un bagatge considerable i també un reconeixement internacional -tal vegada més que nacional-, que es fa evident en cada publicació o reunió científica.

Aquest llibre és la revisió de la investigació desenvolupada pels científics espanyols entorn de l'impacte que el foc genera sobre els sòls. Dels quinze capítols desenvolupats, tretze han estat fruit del treball d'equips d'investigació durant més de dues dècades. Són aquells estudis portats a terme pels investigadors amb major rellevància i significació en la ciència espanyola que estudia la interacció entre sòl i foc. Dos capítols són invitacions a prestigiosos científics internacionals -Stefan H. Doerr i António Ferreira- per a conèixer l'estat actual de dos temes claus: efectes del foc sobre la hidrologia i sobre els processos erosius dels sòls.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat