Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Artemi Cerdà i Jorge Mataix-Solera: Efectos de los incendios forestales sobre los suelos en España. València: Publicacions de la Universitat de València, 2009; 529 p. ISBN 978-84-370-7653-9.   Introducció dels curadors : 
pàg.    1  · 2  · 3  · 4  · 5  · 6  · 7  · 8  · 9 
 

Stefan Helmut Doerr, Coen Ritsema i Artemi Cerdà en la European Geosciences Union a Viena a l'abril de 2004, i en la publicació posterior d'un nombre especial de la revista International Journal of Wildland Fire (Doerr i Cerdà, 2005) vam trobar que una part rellevant de la contribució científica havia estat realitzada per espanyols. Però això, lluny de ser una anècdota, es va repetir dos anys més tard en la sessió "Fire effects on soil system functioning" organitzada per Stefan H. Doerr, Peter R. Robichaud i Artemi Cerdà, que finalment va ser el germen de la publicació Fire effects on soils and restoration strategies editada per Cerdà i Robichaud (2009), on es resumeix l'estat de la qüestió de l'efecte dels incendis forestals en el món. Així, dels 20 capítols d'aquest llibre, sis són coordinats per autors espanyols.

Els anteriors exemples mostren la rellevant contribució espanyola al coneixement de l'efecte dels incendis forestals, i aquesta s'ha confirmat amb la recurrent participació en l'organització de sessions científiques desenvolupades en el si de l’European Geosciences Union a Viena, on a les ja citades s'han sumat les organitzades per Jorge Mataix-Solera i Stefan H. Doerr en 2008: "Fire effects on forest soils: from short-to long-term effects" i "Wildfire effects on carbon storage in soil and vegetation: long-

 

term gain or loss?". I en 2009, a Wittenberg, Susana Bautista i Donen G. Neary van desenvolupar la sesió "Wildfire in Forest Landscapes: Desertification, Degradation, Debris Flows, and Damage Control". En 2007, Xavier Úbeda va organitzar a Barcelona el primer congrés Internacional sobre "Fire effects on soil properties" i el seu impacte en la comunitat científica internacional va ser tal que ja se n'ha celebrat a Turquia una nova edició, i està en marxa la tercera a Portugal. També publicacions com la del nombre especial de Catena (Úbeda i Mataix-Solera, 2008) són un bon exemple d'aquesta activitat constant. Aquesta és la tònica habitual: que cada vegada més investigadors espanyols apareguin en les més prestigioses publicacions i sessions científiques. Així, Stefan H. Doerr i Artemi Cerdà van organitzar el juliol de 2009 la sessió "Forest fire effects on Geomorphology and enviromental processes" en el marc de la reunió de la International Association of Geomorphologists en Melbourne (Austràlia). També, els investigadors espanyols han participat activament en excursions científiques a Espanya, EUA, Austràlia o Portugal, i ho han fet com a coordinadors. A més, el futur més proper augura una presència espanyola en congressos i institucions científiques rellevant pel que fa als estudis dels efectes dels incendis sobre els sòls.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de febrer de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat