Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ignasi Aldomà (dir.): Atles de la nova ruralitat. Lleida: Fundació del Món Rural, 2009; 264 p. Coordinació : Eduard Trepat i Meritxell Serret. Equip de treball : Montserrat Guerrero, Josep Ramon Mòdol, Gerard Panadès i Marina Guillén. Presentació de Francesc Cribillers. ISBN 978-84-613-2287-9.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

abocadors, juntament amb isolínies d'intensitat, aporta una delimitació real, sense embuts, dels sistemes urbans de Catalunya. S'hi reconeix l'àrea metropolitana de Barcelona amb els sistemes d'Igualada, Granollers i Mataró capturats però no encara devorats; el triangle Reus-Tarragona-Valls, Manresa, Vic i Girona resten independents. Lleida, Olot o Tortosa semblen tenir una entitat menor. És un mapa crucial, el qual cal comparar amb el 7.1 "La definició de la ruralitat com a espai desafavorit de feble presència dotacional". En aquest context, he trobat a faltar cartografia de resultats electorals.

Es palpava la conclusió a la qual es volia anar a parar: "l'oposició històrica entre camp i ciutat, que era tan evident en la societat industrial i urbana dels anys 1970 i anteriors, es troba pràcticament desapareguda avui dia [...] Avui es pot parlar encara d'una Catalunya urbana metropolitana i una Catalunya urbana no metropolitana o rural, però aquesta dicotomia va quedant també esborrada per les transformacions dels nous temps." [237] El capítol darrer, "Noves ruralitats" [p. 237-255, 14 mapes] s'abona a destacar-ho. La presentació d'una estructura urbana i dinàmica dels municipis per cadascuna de les grans regions de Catalunya culmina amb un mapa de síntesi final, el 7.14, en el qual s'atacona la conclusió general: la ruralitat marxa, doncs, al pas dels contrastos de la Catalunya metròpoli.

La ruralitat ve a ser, doncs, l'altra cara d'una mateixa societat urbana. "Existeix realment

 

una ruralitat social diferenciada de la ciutat, o es tracta, senzillament, de determinats ambients que complementen la vida urbana?" [237...] "Vist des del que es considera ruralitat, des de la gent que viu permanentment a l'arcàdia rural enyorada, aquestes qüestions provoquen perplexitat, i les respostes són força escèptiques. Per què? Doncs perquè per a ells la visió històrica de la ruralitat simplement no existeix." [238] L'Atles de la nova ruralitat, però, no es proposa pas a recuperar aquesta visió en profunditat. La feblesa de la geografia històrica de Catalunya i la insensibilitat geogràfica demostrada, malgrat excepcions, dels estudis d'història rural, no fan possible una síntesi aprofitable.

La interpretació de Catalunya en la perspectiva d'una nova ruralitat que ens ofereixen Ignasi Aldomà i l'equip del Servei de Cartografia i SIG de la Universitat de Lleida, tots plegats coordinats per Eduard Trepat i Meritxell Serret, té tot l'aire d'una fesomia geogràfica ben travada i conjuntada. Han reeixit plenament en oferir una obra renovadora per al millor coneixement del territori català i cal agrair-los l'esforç i cura de l'edició. Un agraïment que cal estendre, és clar, a la Fundació del Món Rural, la qual ha fet possible la producció de l'obra i, a més a més, la seva difusió efectiva fora dels circuits comercials. Efectivament, podeu descarregar-vos-la en suport PDF a l'adreça www.fmr.cat/atles sense cap cost. Confiem, doncs, que l'Atles de la nova ruralitat gaudeixi de la difusió que bé es mereix. [Pau Alegre, 28 de gener de 2010]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 de gener de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat