Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pere Blasi: Les terres catalanes. Barcelona: Aymà, 1954-1957; 741 pp. + 29 làms. i 13 mapes fora text.   Prefaci i cloenda : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Tanmateix, com dèiem abans, un capital designi batega a l’entranya del llibre: voldríem desvetllar remembrances de paisatges viscuts i afanys de visitar els llocs descrits o figurats en l’obra; esperonar la fantasia del lector i conduir-la a una representació ideal de tot el territori, al més adient possible amb la realitat. Avui el món s’ha empetitit: Catalunya pot ésser travessada d’un cap a l’altre en menys hores que no jornades de lent i dificultós viatge hi haurien esmerçat els nostres avis. Amb tot, hi ha una munió de catalans que desapareixeran duent-se’n una idea molt migrada de l’escenari de llur existència. Quants n’hi ha que desconeixen les belleses del Pirineu, les constel·lacions de llacs que l’esmalten i fins muntanyes tan nostres, tan famoses, com el Montserrat; que ignoren els congostos dels Nogueres, que mai no han vist el mar ni han contemplat la Costa Brava! Repetim-ho: és cap a excitar el desig de veure, de conèixer, de fruir de totes aquestes meravelles, que s’encaminen les més agosarades cobejances d’aquest llibre.

No sabríem cloure el present proemi sense una cordial referència als generosos amics que han tingut la gentilesa d’afavorir-nos amb llur autoritzat parer o de proporcionar-nos informació i material gràfic. Esmentem, en relació forçosament incompleta, els doctors Ramon Bataller, F[rancesc] i O[riol] de Bolòs, Pierre Deffontaines, [Lluís] Solé Sabarís,

 

Eduard Fontserè, Salvador Llobet, V[alentí] Masachs, Lluís Pericot, [Josep de C.] Serra i Ràfols, Josep Ma. Fontboté, Oriol Riba; els senyors Josep Dalmau, Josep Ma. Julià, Pere Palol, J. Pascual, E. Mulà, [Joan] Vilà Valentí, Francesc Fazio i A. Ollé Pinell; els publicistes Josep Iglésies i Artur Llorens, els senyors Pere Casademunt, Marcel·lí Audivert, Francesc Masclans, Benet Pinyana, Josep Parunella, Pere Brusi, Miquel Cristòfol, Narcís Rucabado, Josep Tomàs, Rita Vallespí... Per a tots ells el més profund i sincer agraïment de l’autor, com dels editors, de Les terres catalanes.

Sumari

Primera part : Fesomia del Principat [9-120]

Iniciació geològica [11-30]: el passat geològic; distribució dels terrenys geològics.
El relleu [31-54]: els Pirineus, el Prepirineu, els Catalànids i les planures.
La costa [55-68]
Rius i llacs [69-88]
La vegetació [89-98] : els boscos.
El poblament [99-120]

Segona part : Divisió natural de Catalunya [121-710]

Introducció: regions i comarques; consideracions generals [123]

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de juliol de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat