Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pere Blasi: Les terres catalanes. Barcelona: Aymà, 1954-1957; 741 pp. + 29 làms. i 13 mapes fora text.   Prefaci i cloenda : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Regió pirinenca [124-200]
Regió prepirinenca [201-252]
Regió central [253-326]
Regió urgellenca [327-382]
Regió prelitoral [383-548]
Regió litoral [549-710]

Cloenda [713-723]

Hem donat fi a la relació de les regions naturals i de les comarques que les integren . Ens ha esperonat l’afany d’acostar-nos tant com ens fos possible a cobejables objectius insinuats ja en el preàmbul. Interessa ara de formular de nou i remarcar els següents:

  • Mostrar la insòlita diversitat d’aspectes que presenten les terres catalanes, difícilment superada en cap altre país del món d’extensió similar.
  • Despertar la pruïja d’esbrinar les raons geogràfiques que originen les mutacions del paisatge que es succeeixen innúmeres i sorprenents arreu.
  • Incitar la fantasia del lector i oferir-li estímul i guiatge per a escalar un excels punt d’albir des d’on es pugui desplegar sobre el panorama ideal de tot el Principat.

 

Per a realitzar amb algun profit els dos últims designis, cal tenir idea de les principals causes eficients de diversificació: latitud i relleu, sobretot en tant que influeixen sobre el clima; situació de les comarques entre elles i referida al Pirineu i a la Mediterrània; distribució dels diferents nivells geològics sobre el territori. Cal fitar després els contrastos més colpidors entre els molts que es produeixen en l’àmbit català: a l’impressionant espectacle dels pics sobirans de NW introduïts als basardosos dominis de les neus perpètues, oposarem la placidesa de les zones de marina; amb el quadre botànic de les gelades eminències pirinenques que evoca imatges de les zones àrtica i subàrtica, enfrontarem la vegetació del litoral amb palmeres, eucaliptus, tarongers, llorers, figuerasses, atzavares i altres plantes que desperten reminiscències de la zona subtropical; amb l’asprivesa de la laberíntica xarxa de serres que accidenta les tres quartes part del país, contrastarem l’encís de les grans planures i dels plans més reduïts de les depressions, conques i cubetes que donen vida, sentit i nom a diverses comarques catalanes. Cal recordar que entre els dos móns més oposats i distints, el pirinenc i el del litoral, s’interposa un país de transició integrat sobretot per la gran depressió central, el caràcter la qual i els trets particulars de les seves comarques s’exposaren oportunament.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de juliol de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat