Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pere Blasi: Les terres catalanes. Barcelona: Aymà, 1954-1957; 741 pp. + 29 làms. i 13 mapes fora text.   Prefaci i cloenda : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

Prefaci [7-8]

Procurarem exposar amb breus paraules l’objecte d’aquest llibre i l’essència del seu contingut. Diguem de bell antuvi, que anem a l’encalç d’un objectiu immediat conduent a un altre, més ambiciós i molt més difícil d’abastar. En un temps relativament curt, l’estudi del territori català ha aconseguit un progrés remarcable gràcies a l’esforç de doctes investigadors. Les publicacions acadèmiques testimonien aquest avenç; però per raó de llur to erudit i massa profund, ultrapassen ben poc els cenacles professionals. Calen, al seu costat, altres obres que vulgaritzin les conclusions de la selecció guiadora. Nosaltres desitgem participar en aquesta labor de divulgació amb el present llibre. Les terres catalanes no vol ésser un tractat didàctic, però tampoc una simple compilació d’expansions més o menys líriques sobre temes de caràcter geogràfic. El nostre propòsit és de reduir el bagatge científic a allò estrictament necessari mentre procurem oferir als lectors cultes no especialitzats una visió clara de la Catalunya actual a través d’una exposició concisa i atractiva.

Un resum molt breu de geogènia serveix d’introducció al volum i ens permet fer-nos càrrec dels canvis més importants operats en l’àrea de Catalunya des de la més remota llunyania dels segles. Un esbós del relleu i de

 

la xarxa hidrogràfica consegüent ens dirà com rius i muntanyes han determinat les divisions naturals de Catalunya, que proposem a les divisions administratives, sovint arbitràries i pertorbadores. Un quadre esquemàtic de la vegetació permetrà d’albirar la influència conjunta de la latitud, el relleu, el clima i la geologia sobre la distribució de les estacions botàniques. Finalment, un esguard només al poblament i a la seva història ens mostrarà com el procés de l’ocupació del sòl és vinculat amb les contingències geopolítiques.

La segona part de l’obra, dedicada a la descripció de les regions i les comarques, ens insinuarà l’íntima relació existent entre les condicions físiques i les manifestacions de l’activitat humana, i, en descobrir-nos la riquesa de contrastos que presenten les terres catalanes, tan magníficament diverses, podrà induir-nos i ajudar-nos a destriar l’essència de cadascuna de les contrades.

Un llibre d’aquesta naturalesa fa imprescindible el valuós mitjà d’expressió que sempre és la imatge gràfica. Per això hem curat amb especial amor de la il·lustració que acompanya el text. No s’han planyut hores ni esforços en la recerca de material gràfic, sempre procurant que a la seva valor documental unís la qualitat artística i la perfecció tècnica. El lector judicarà si hem pogut assolir, només que sigui en una mínima part, el nostre propòsit.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de juliol de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat