Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Manuel de Solà-Morales: Deu lliçons sobre Barcelona. Ten Lessons on Barcelona. Barcelona: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 2008; 582 p. ISBN: 978-84-96842-23-6.   Ressenya de J.M. Garcia Ferrer : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

El procés de coneixement de la ciutat

La forma com cadascú va coneixent la seva ciutat és molt variada. Investigacions pròpies al marge, de tant en tant algú et fa veure les raons de fons d'unes construccions peculiars, un altre et fa fixar-te en l'estructura especial de certs carrers, etc. Passejant, partint d'un punt concorregut, és un goig trobar, en una visió insospitada, l'accés en un altre punt, ocult, de la mateixa ciutat, que et fa comprendre com eren les seves formes prèvies, ara tan poc imaginables. Amb observacions i esdeveniments d'aquesta mena, a poc a poc, vas captant quines eren i són les zones d'animació i de conflicte de la ciutat, i el seu perquè.

Per sort, ocasionalment trobes un seminari, un llibre... que t'ajuda a posar en solfa tot el que ja dónes per conegut. Que et permet integrar les peces aïllades i estructurar sòlidament bona part del que has anat descobrint. L'esplèndid llibre objecte d'aquesta ressenya té totes les característiques per ser considerat d'aquesta natura.

 

Habituats com estem a transitar la ciutat diàriament, tenim moltes vegades una clara tendència a pensar que les coses hi són com són d'una manera "natural", evolucionant en tot cas lentament des d'un confús "sempre". El pertinent subtítol d'aquest llibre (Els episodis urbanístics que han fet la ciutat moderna) ja dóna peu a apreciar que són les intervencions de planificació urbanística que han trencat aquest ordre "natural" les que s'hi valoraran. Manuel de Solà-Morales es mostra entusiasmat, si potser no pels resultats finals de deu intervencions en la història de la ciutat de Barcelona cabdals per proveir-la intencionadament d'un model d'evolució, de creixement, sí almenys pels models teòrics, per les idees que eren darrera de moltes d'aquestes deu intervencions. I el lector del llibre va seguint els raonaments -moltes vegades de geografia física, d'altres d'història-, que fonamenten la realitat prèvia de la ciutat, i les explicades idees de planificació urbanística -freqüentment senzilles i bàsiques idees geomètriques, altres vegades idees de progrés associades al moment de la seva eclosió-; al temps que es va adonant que està completant i ordenant el seu coneixement de la seva ciutat, aquest coneixement personal que es va fent de forma tan variada.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
26 de febrer de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat