Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pau Vila: Joan Orpí. L'home de la Nova Catalunya. Esplugues de Llobregat: Ariel, 1967 (Hores de Catalunya); 298 pp.   Resum de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Va passar tres anys de soldat de guarnició a les salines d'Araya. Situades a l'extrem occidental de la península de Pària, província de la Nova Andalusia, la seva població, tropa inclosa, junt amb la de la capital a Cumanà i la d'un parell de llogarets, eren tota la presència espanyola a la meitat oriental de l'actual estat de Veneçuela. Entrampada entre els assalts navals dels holandesos, súbdits del rei de les Espanyes i en guerra separatista de feia temps, i la hostilitat de bona part de les tribus índies de l'interior, la regió no era pas una destinació engrescadora. La capacitat innegable d'Orpí per a llegir, escriure i comptar fa pensar en un lloc privilegiat en el destacament militar. Vila el fa ajudant del Governador provincial a Cumanà i en base a aquesta suposició és com justifica el primer viatge d'Orpí a Santo Domingo l'any 1624, perfectament documentat val a dir. A més a més de les diligències que li haguessin encomanat, l'Orpí va aconseguir materialitzar un títol de llicenciat en Dret per l'Audiència en base a les declaracions de 'bona fe' sobre els estudis efectuats a Barcelona i de les respostes a les qüestions jurídiques que li adreçaren els oïdors. No hi va haver pas problemes per posar-lo a nom de "Juan Orpín"!

 

Amb el diploma d'advocat a la butxaca, Orpí va tenir via lliure per a sortir d'aquell racó de món i provar l'ascens econòmic i social a altres bandes. Es traslladà a Caracas molt aviat on exercirà l'ofici d'assessor jurídic del Consell Municipal. Així mateix, es farà propietari d'una estància de bestiar situat a l'interior del país, cap al sector de Los Llanos, el producte de la qual hem de creure que hauria de ser la base econòmica de l'empresa conqueridora de temps a venir.

El tombant més important en la vida de Joan Orpí es produirà quan l'Audiència de Santo Domingo va treure a concurs la conquesta i l'ocupació del territori i dels nadius indòmits situats entre la regió de Caracas i la de Cumanà. Fou a l'any 1630. Tan bon punt ho va saber, es va traslladar a l'Espanyola per a menar els tràmits de la sol•licitud personalment. Els contrincants, altres caraquenys adinerats, s'hi feren representar per apoderats amb la qual cosa l'Orpí gaudí d'avantatge per a maniobrar i conspirar sense entrebancs durant els mesos, gairebé un any, que durà la deliberació del tribunal. El seu triomf no va ser complet. Si bé li fou concedida la conquesta, els oïdors no gosaren aprovar les capitulacions

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de setembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat