Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Solé i Sabarís (director): Geografia de Catalunya, vol. I: "Geografia General" (Enciclopèdia Catalana Aedos, 4). Barcelona: Editorial Aedos, 1958-1962; 665 pp. + 1 f., 40 làms. color i 2 mapes desplegables.   Ressenya d'E. Lluch : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

El sòl i la vegetació. El paisatge fisiogràfic

El valor d'una aportació radicalment innovadora respecte les obres geogràfiques catalanes anteriors tenen els capítols d'Oriol de Bolòs dedicats al sòl i a la vegetació [225-266]. Un esforç enorme ha d'haver representat deixar a punt els mapes de distribució dels tipus de sòls i dels dominis de les associacions vegetals, bàsics per a la fonamentació de la geografia humana, la geografia econòmica i de la geografia aplicada. La dificultat és augmentada per la necessitat de fer assequibles al lector no especialista les qüestions de pedologia i de sociologia vegetal que normalment requereixen coneixements de geologia, biologia i físico-química. La terminologia ha estat feta més entenedora mitjançant l'ús, quan ha estat possible, d'equivalències en pla. L'associació Querceto-Lentiscetum, per exemple, és denominada domini de la màquia de llentiscle i margalló. L'autor estudia els sòls-clímax, la vegetació catalana en relació amb la d'Europa i de les zones de vegetació del país (a l'alta muntanya, a la muntanya mitjana i a la regió mediterrània).

 

En relació amb les contribucions de Masachs i de Bolòs cal dir que els autors donen una significació hipsogràfica diferent als termes "muntanya alta" i "muntanya mitjana", la qual cosa dificulta l'estudi de la correlació entre els tipus climàtics establerts pel primer i els estatges de vegetació donats pel segon.

La part dedicada a la geografia física és closa amb una síntesi del paisatge natural com a base per a la delimitació de les grans regions fisiogràfiques. Solé i Sabarís hi analitza [El paisatge i les grans regions fisiogràfiques 269-278] la interacció dels tres factors fonamentals: relleu, clima i vegetació, i els conjunts regionals de matís propi a què dóna lloc.

Com a línia de separació de la primera divisió binària (Catalunya seca i Catalunya humida), Solé i Sabarís pren la isohieta de 700 mm en lloc de la de 500 mm o de 600 mm que eren les utilitzades amb aquest fi anteriorment. L'àrea humida queda així reduïda a l'alt Pirineu i a la regió Ripoll- Olot- Girona- Vic, cosa que s'adiu molt més amb la realitat, com pot comprovar el lector que

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
14 de juliol de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat