Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Solé i Sabarís (director): Geografia de Catalunya, vol. I: "Geografia General" (Enciclopèdia Catalana Aedos, 4). Barcelona: Editorial Aedos, 1958-1962; 665 pp. + 1 f., 40 làms. color i 2 mapes desplegables.   Ressenya d'E. Lluch : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

amb les investigacions addicionals de primera mà que calguessin. De manera que l'obra seria útil en tres sentits: difondre el coneixement del país sobre bases científiques, fer un balanç de l'estat de la investigació geogràfica, i estimular els redactors a arrodonir l'estudi dels aspectes encara poc treballats.

L'any 1958 començaren a aparèixer els fascicles de la Geografia de Catalunya dirigida per Lluís Solé i Sabarís i editada per Aedos. L'equip de col•laboradors i el Consell de redacció eren evidentment els més idonis que podien constituir-se. El primer volum de l'obra, dedicat a la geografia general del país estès de Salses a Aiguaviva, fou completat al final de 1962. El volum és dividit, a la manera de Jean Brunhes, en dues parts dedicades, respectivament, a la geografia física i a la geografia humana. Dins aquesta darrera és fosa la geografia econòmica. En el capítol dedicat al camp, per exemple, han d'ésser tractats els aspectes de geografia humana (geografia agrària: sistemes de cultiu, estructura social, paisatge rural, hàbitat rural), i els de geografia econòmica (geografia agrícola: produccions en relació amb les tècniques agronòmiques, rendiments, productivitat, utillatge, transport i

 

comercialització dels productes, resultats econòmics dels cultius). El sistema adoptat té l'avantatge de posar en relleu el paper de l'home com a subjecte de l'activitat econòmica i de tractar en un mateix capítol aspectes estretament relacionats, la qual cosa evita repeticions. En l'exemple que hem posat la geografia rural seria la síntesi de les dades aportades per la geografia agrària i per la geografia agrícola. El sistema té el perill, però, que uns aspectes puguin ésser preterits en favor dels altres, segons les inclinacions de cada col·laborador o les possibilitats dels materials disponibles. A parer de qui això escriu, s'ha produït, de fet, en diverses parts del llibre una certa preterició dels punts de vista econòmics. Un major èmfasi posat en el punt de vista econòmic (formació dels preus, distribució i comercialització dels productes, etc.), els hauria donat una estructura més proporcionada. Segons notícies, el segon volum de la Geografia de Catalunya serà clos per un professor d'economia amb una síntesi de l'economia del Principat. Amb aquesta previsió de la direcció i del Consell de redacció la desproporció que assenyalem pot quedar esmenada en el conjunt de l'obra.

* * *

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
14 de juliol de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat