Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
DDAA : Els boscos a Catalunya. Aprofitament i futur. Girona: Competium, 2005; 237 pp. Presentació d’Enric Nosàs; pròleg de Josep Tarrés i Turon. ISBN 84-609-9459-7.   Recopilació de L. Vilar : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

vol amb aquests punts de vista és demanar més recursos de l’administració per al món forestal i el món rural en general. És una cosa del tot lícita i segurament encertada, però crec que per poder fer-ho possible primer s’han de concretar les propostes d’ajut, amb objectius a llarg termini, i cal concretar com han de revertir econòmicament les funcions de lleure del bosc als seus propietaris. Curiosament tothom en parla, però ni l’administració, ni els tècnics ni els propietaris posen damunt la taula propostes concretes, segurament perquè els diferents partits polítics no tenen com a objectiu prioritari destinar gaires recursos al món forestal i la nostra societat no està encara preparada per al control de l’accés al bosc.

Enllaçant amb el debat anterior és especialment interessant la comunicació d’en Martí Boada, a partir de la qual ens farem un idea clara de com han anat canviant els boscos a casa nostra al llarg de la història. Val la pena recordar en aquest sentit que ningú no sap amb exactitud com eren antigament els nostres boscos. Tan sols tenim dades certes a partir de la segona meitat del s. XIX, i sembla com a mínim agosarat pensar que l’estat òptim ha de ser el que tenien en el

 

centenar d’anys compresos fins la segona meitat del s. XX. Molts dels punts de vista que s’expressen actualment sobre l’estat dels boscos i com haurien de ser no tenen en compte aquest fet, i donen per segur que l’òptim ha de ser tenir boscos com els que hi havia fa uns cinquanta o vuitanta anys enrere.

Els escrits de Josep Ma. Panareda expliquen a bastament i amb exemples concrets la causa de l’aspecte actual dels nostres boscos, a partir de les activitats i l’explotació feta al llarg d’aquests darrers 150 anys. Això el porta també a discernir com volem que siguin els nostres boscos actuals. F. Rodà, C. Gràcia i J. J. Ibáñez fan un interessant explicaci6 de les dades de què es disposa actualment per saber quant de carboni fixen els nostres boscos; segons aquestes xifres, el balanç net de carboni del conjunt de boscos de Catalunya representaria un total d'1,5 milions de tones de carboni anuals, un 14 % de les emissions antropogèniques del carboni en forma de CO2 , mentre que a Espanya la xifra només arribaria al 5 % (dades d’E. Rojas). En aquests escrits també trobareu una interessant explicació (fins allà on se sap fins ara) del que pot passar als nostres boscos amb el canvi climàtic.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
13 de juliol de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat