Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dir.): Geografia General dels Països Catalans. VII : concepte i evolució. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996; 456 pp. Prefaci de Joan Vilà-Valentí; presentació de Carles Carreras. ISBN 84-7739-603-5.   Presentació del director / índex de P. Alegre : 
pàg.    1  · 2  · 3  · 4  · 5  · 6  · 7  · 8  · 9 
 

primer capítol, El concepte de Països Catalans [2-55], que ha elaborat Joan Rebagliato, filòleg de titulació, però geògraf de vocació i professió; de manera apassionada l'autor fa un repàs històric de la formació dels Països Catalans i dels seus problemes i introdueix ja la qüestió recurrent de les denominacions. En el segon capítol, El concepte de Països Catalans: aproximacions des de la geografia [56-77] el director de l'obra analitza els estudis que des de la geografia s'han fet sobre les terres catalanes, tot relacionant l'evolució disciplinar amb la realització de la mateixa obra; en aquest capítol cal citar la col•laboració del subdirector, Pere Salvà, per als temes balears, i de Joan Romero per als valencians. Finalment, en el tercer capítol, El concepte de Països Catalans: la visió de la cartografia al llarg de la història [78-98], Josep Ma. Rabella, professor de cartografia de la Universitat de Barcelona, presenta una visió sintètica de la transformació de la imatge dels Països Catalans a través dels seus mapes.

 

La segona part aborda l'anàlisi de les formulacions polítiques concretes que s'han fet els darrers temps. En el primer capítol, Els projectes polítics [99-118], el senador i historiador Joaquim Ferrer presenta un estudi de les proposicions dels diversos nacionalismes sobre el que ell anomena l'instint globalitzador; a partir de l'anàlisi dels textos fonamentals del nacionalisme català, amb un pragmatisme evident fruit del debat polític actual. En el segon capítol, Els projectes polítics: un futur possible [119-130], Josep Castells, llicenciat en dret, es planteja el futur de les propostes pancatalanistes, des del punt de vista de les generacions que s'han format políticament en la llibertat democràtica; la revisió dels plantejaments nacionalistes tradicionals li serveix per a presentar un nou model de vertebració més flexible, descentralitzat i diversificat.

La tercera part concreta sobre el territori les polítiques i l'administració en general. En el primer capítol, L'administració del territori: Catalunya [134-159], l'economista i

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de maig de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat