Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dir.): Geografia General dels Països Catalans. VII : concepte i evolució. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996; 456 pp. Prefaci de Joan Vilà-Valentí; presentació de Carles Carreras. ISBN 84-7739-603-5.   Presentació del director / índex de P. Alegre : 
pàg.    1  · 2  · 3  · 4  · 5  · 6  · 7  · 8  · 9 
 

Amb algunes reflexions sobre el concepte i les visions de Països Catalans, la seva evolució al llarg de la historia i la seva plasmació cultural i territorial s'arriba a la culminació d'aquesta Geografia General dels Països Catalans. El volum esdevé així, d'alguna manera, conclusiu, tal com es pretenia en començar l'obra. Més de cinquanta autors, des de diversos punts de vista, des de localitzacions variades, i des d'enfocaments diferents de la geografia han anat descrivint moltes vegades, i explicant algunes altres, aspectes de la realitat territorial, física i social, econòmica i cultural d'un àmbit geogràfic que a cada volum ha anat guanyant claredat i precisió. Les diferències sorprenents i les similituds astoradores han anat marcant uns perfils, no sempre connectats ni coherents, d'unes realitats geogràfiques perceptibles que per sobre de la diversitat, enriquidora i confusionària alhora, dibuixen alguns trets d'unitat que abans de començar l'obra no eren tan clars com ho són ara als autors, i com ho seran, ben segur, a molts de lectors.

 

La contundència conclusiva apareix pertorbada per la multiplicitat d'autors i de punts de vista i per la manca de continuïtat de la majoria. Pocs som els que hem pogut seguir el descabdellament continuat de l'obra. Els treballs de redacció i direcció, d'il•lustració i compaginació, juntament amb les visions literàries, quant als continguts, són els que han assolit més regularitat en l'anàlisi i, per tant, els que són més inclinats a aquestes reflexions finals. La linealitat de l'obra, la coherència entre el que es demanava i el que es volia o es podia fer, el temps de preparació o la disponibilitat de la informació no han estat prou homogenis tampoc per afavorir una major contundència conclusòria. Possiblement aquest fet també és positiu, ja que l'obra deixa més camins oberts a la reflexió individual diferenciada que no els que aconsegueix de deixar establerts i tancats.

Com sempre que s'acaba una obra, sobretot quan és de l'envergadura i de l'ambició d'aquesta, la sensació entre els que l'han feta més de prop mai no és d'alleujament. Culminar

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de maig de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat