Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras (dir.): Geografia General dels Països Catalans. VII : concepte i evolució. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996; 456 pp. Prefaci de Joan Vilà-Valentí; presentació de Carles Carreras. ISBN 84-7739-603-5.   Presentació del director / índex de P. Alegre : 
pàg.    1  · 2  · 3  · 4  · 5  · 6  · 7  · 8  · 9 
 

una obra de més de 2.800 pàgines repartides en set volums fa una certa il•lusió, i encara més en aquest cas, que els textos exploren moltes vegades per primer cop uns fets poc coneguts, dinàmics i apassionants. Aquests textos, a més, han pogut ésser bellament il·lustrats amb una cartografia abundant i original que assoleix, en moltes ocasions, un caràcter documental, i amb una profusió de fotografies i gravats que no sols milloren la presentació, sinó que constitueixen aportacions noves i permeten una lectura ràpida i clara de les idees principals que s'exposen tot al llarg de l'obra. La il·lusió d'aquesta culminació, però, apareix acompanyada d'una certa frustració per allò que no s'ha aconseguit d'explicar o de transmetre i, sobretot, d'unes ganes de continuar el camí obert i d'aprofundir-lo, amb noves reflexions, amb noves aportacions i amb noves obres. El coneixement dels Països Catalans és ben segur que ha donat fins aquí una passa endavant considerable, però el que resta a fer és encara més il·lusionador que mai.

 

Dotze autors han col•laborat finalment en l'elaboració d'aquest darrer volum, sis dels quals només, d'una manera o altra, han participat en altres volums. Això marca potser una primera línia de discontinuïtat. Un segon fet s'hi afegeix, ja que aquest volum és per naturalesa el menys geogràfic de la col•lecció; només cinc autors són pròpiament geògrafs, i la major part de les anàlisis i reflexions corresponen a altres disciplines humanes i socials. Aquesta diversitat és conscient i buscada, ja que el territori que estudia la geografia actual no té relacions unívoques ni determinants entre les variables físiques i naturals, i les socials, culturals, econòmiques i polítiques. El protagonisme geogràfic ve dibuixat, sobretot, per la primacia del territori i, també, per la reflexió disciplinar que només es fa, pròpiament, des de la geografia.

Aquest volum s'estructura al voltant de cinc àrees o parts. La primera part del volum es dedica a analitzar la formació i l'evolució històrica del concepte Països Catalans en un

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de maig de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat