Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
F. López Palomeque (coord.), S. Anton Clavé, M. Blàzquez Salom, J.I. Plaza Gutiérrez, A.M. Rico Amorós i D. Sánchez Aguilera: Geografía de Europa. Barcelona: Ariel, 2000 (Ariel Geografía); 619 pp. ISBN 84-344-3463-6.   Introducció del coordinador : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

De totes les commemoracions dels darrers anys, els que liquiden el segle XX, desitgem remarcar el cinquantenari del Consell d'Europa (1999) més aviat pensant en el futur que no pas en el passat. L'aventura del Consell d'Europa va començar el 5 de maig de 1949 amb la signatura dels deu països fundadors. Avui el formen 41 estats. Per la significació d'aquesta institució i la redefinició dels seus objectius es reforça els seu paper de fòrum de diàleg indefugible per al continent. El Consell d'Europa és una gran institució de la democràcia i tot fa pensar en el seu reforçament com a factor d'unificació i de desenvolupament democràtic.

Pla de l'obra

El llibre ha estat estructurat en sis parts i acaba amb una bibliografia escollida entre els títols de caràcter general més que no pas en obres referides a països concrets. Va acompanyada d'una relació triada de direccions web. A la primera part s'encaren els conceptes d'Europa, el seu perfil com a realitat geogràfica i els fonaments de la geografia regional com a disciplina. És en aquesta part on s'explica el perquè de que s'hagi optat per un enfocament general per a aquesta aproximació sistemàtica al

 

coneixement geogràfic d'Europa com a continent i coma gran regió del món. Així mateix, també s'hi explica el perquè s'ha optat per un criteri convencional, pels límits tradicionals, per a definir l'àmbit espacial que correspon a Europa.

En les parts següents s'aborden, pas a pas, els components i els factors configuradors de l'organització espacial d'Europa fent distinció de la seva estructura física, els factors històrics i culturals i l'estructura política; els canvis demogràfics i els models regionals de la població; l'estructura i les transformacions del territori; els contrastos, les tensions i les polítiques d'intervenció, amb especial esment a les desigualtats socials, els desequilibris territorials, l'alteració del medi ambient, així com els conflictes bèl•lics, i, finalment, la darrera part tracta del protagonisme d'Europa en l'escenari mundial. En aquesta darrera part s'esmerça una atenció especial a la relació -no pas exempta de conflictes i de contradiccions- del 'Vell Continent' amb les seves regions veïnes i amb la resta del món, amb inclusió d'una anàlisi monogràfica de Rúsia (atesa la seva significació i trets euroasiàtics) i una altra de la Unió Europea, fonament de l'actual i de la futura unió econòmica i política del continent.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
12 de juliol de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat