Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
F. López Palomeque (coord.), S. Anton Clavé, M. Blàzquez Salom, J.I. Plaza Gutiérrez, A.M. Rico Amorós i D. Sánchez Aguilera: Geografía de Europa. Barcelona: Ariel, 2000 (Ariel Geografía); 619 pp. ISBN 84-344-3463-6.   Introducció del coordinador : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

seus homes i en el fet cultural. Europa és formada per diversos Estats però, sobretot, per una diversitat de pobles i d'ètnies, que, sens dubte, s'enriqueix amb l'arribada de ciutadans d'altres continents. El proper mil•leni -com postula Umberto Eco- Europa serà un continent multirracial la qual cosa ajudarà a diluir l'eurocentrisme com a model interpretatiu dominant.

A la tardor de 1998 va aparèixer en el mercat espanyol un Puzzle del Mapa Polític d'Europa, l'autoria del qual correspon al Centre d'Informació Geogràfica del Ministeri de Foment, i que ha estat editat a Barcelona per una empresa especialitzada en jocs educatius. El mapa polític d'Europa apareix delimitat per un marc que engloba un espai geogràfic 'continental' que abasta gairebé tota la mar Càspia i tota la Mediterrània. S'hi dibuixen, d'entre altres elements d'altimetria i de planimetria, les fronteres dels estats els àmbits dels quals han estat farcits per colors diversos (mosaic de colors). Aquest joc educatiu permet conèixer els límits d'Europa, els països que la formen, la seva posició relativa en el continent i identificar les regions frontereres. El trencaclosques d'Europa fa possible, com a puzzle, construir, de-construir i re-construir 'Europa': metàfores d'una realitat encara més complexa.

 

Aquest final de segle està veient néixer un nou ordre internacional, el qual es manifesta en els escenaris econòmic, polític, militar i mediàtic, així com en la interacció entre tots plegats i en relació amb països i regions del món. Un nou ordre internacional les noves regles de joc del qual encara no són definides del tot amb tota la incertesa que això comporta. I en aquest canvi de segle i de mil•leni som partícips d'un devessall d'aniversaris i commemoracions que conviden a rememorar i a recordar uns esdeveniments i èpoques del passat els quals, sens dubte, han de tenir-se ben presents per a entendre millor allò que ara succeeix a Europa així com a per a comprendre millor els escenaris de futur que s'entrelluquen. Algunes d'aquestes commemoracions, les que considerem d'interès per a aquesta obra, són de naturalesa política. L'esment que en fem es justifica pel paper que exerceix la geografia política en la conformació de la geografia d'Europa tal i com s'argumenta al capítol primer. D'entre els aniversaris podem assenyalar el cinquantenari de diversos fets i institucions: l'aprovació del Pla Marshall, la constitució de l'ONU i de l'OTAN, la Declaració dels Drets Humans o els vuitanta anys de la revolució bolxevic.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
12 de juliol de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat