Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
DD.AA. : El canvi ambiental i l'excursionisme. Barcelona: Pòrtic i Centre Excursionista de Catalunya, 2002 (Col. Pòrtic Muntanya, s/n); 174 pp. Presentació de Ramon Espadaler i Parcerisas; pròleg d'Enric Nosàs i Sisquella. ISBN 84-7306-822-X   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

La transcripció, o resums, de les conferències es completa amb una selecció de les comunicacions presentades a les Jornades. Són les següents: Marc Martín i Pérez: "L'impacte de l'excursionista a l'entorn natural: el deure de la responsabilitat o el dret històric d'ús?" [143-149]; Miquel Rafa: "El canvi ambiental i l'excursionisme: els reptes de futur" [149-152]; Francesc Roma i Casanovas: "Excursionisme i medi ambient: sis hipòtesis de futur" [153-158]; i Lluís-Xavier Toldrà: "Les transformacions ambientals del Pirineu català en aquests darrers anys" [159-168].

El Manifest general del Centre Excursionista de Catalunya amb motiu del 125è Aniversari clou el llibre. Per la seva significació de 'resum de resums' us transcrivim el darrer bloc de directives encapçalades per l'epígraf: "el compromís del Centre Excursionista de Catalunya" [pp. 173-174] :

 

"El Centre Excursionista de Catalunya té adquirits uns compromisos amb Catalunya i amb la societat. El privilegi de ser l'entitat excursionista més antiga comporta uns deures i unes responsabilitats que cal assumir. Amb motiu del 125è aniversari es varen reiterar aquests compromisos:
- la pràctica de l'excursionisme en totes les seves formes i nivells, com a eina científica, cultural i lúdica.
- la protecció de les nostres muntanyes i del nostre territori, entesa com un patrimoni que cal preservar utilitzant els criteris més actuals.
- el conreu de les pràctiques esportives relacionades amb la muntanya i la natura en totes les seves variants, presents i futures, i en un context de respecte total per al medi natural.
- la custòdia del patrimoni documental i històric del Centre Excursionista de Catalunya entesa com servei a la societat.
- obrir camins als nostres infants i joves perquè trobin en l'excursionisme la llavor dels valors i dels ideals.
- la defensa de la llengua i la cultura catalanes, i del patrimoni natural, històric i monumental de Catalunya, com a parts fonamentals de la nostra identitat."

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat