Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
DD.AA. : El canvi ambiental i l'excursionisme. Barcelona: Pòrtic i Centre Excursionista de Catalunya, 2002 (Col. Pòrtic Muntanya, s/n); 174 pp. Presentació de Ramon Espadaler i Parcerisas; pròleg d'Enric Nosàs i Sisquella. ISBN 84-7306-822-X   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

"La diversitat biològica o biodiversitat es refereix a la riquesa i varietat d'espècies d'éssers vius, però també a la riquesa biològica considerada a altres escales, des de la genètica (variabilitat genètica dins d'una espècie de bacteri, fong, planta o animal), passant per la taxonòmica (diferents categories immediatament per sota o per sobre de l'espècie), fins la geogràfica (àrees geogràfiques diferents que contenen, per diverses raons, nombres d'espècies també diferents). La biodiversitat seria quelcom així com el diccionari de la natura: l'inventari exhaustiu de tots els components de la flora o la fauna d'una determinada regió, o de tota la Terra, mentre que la ecodiversitat o diversitat ecològica en seria la gramàtica: les proporcions i la manera com aquests components s'organitzen i interactuen dins dels ecosistemes." [60]

 

Les definicions de Ros ens estalviaran moltes giragonses verbals a l'hora d'explicar la biodiversitat, el mot clau de la polèmica mediambiental d'avui. Cal agrair-li-ho especialment.

L'aportació de Narcís Prat i Fornells sobre el futur de la gestió de l'aigua a Catalunya [67-94] té un posat més tècnic, tirant a acadèmic. Salvant totes les distàncies que vulgueu, la seva exposició més aviat va fer costat amb la de Xavier Carceller i Roque, el qual va relatar la planificació dels espais naturals [95-122], que no pas amb els continguts conceptuals de Ros. Tant Prat com Carceller vingueren a fer un balanç de les actuacions pretèrites dels organismes públics en relació amb la regulació de l'oferta i demanda d'articles tan impactants per a la biodiversitat com són l'aigua i els espais de lleure.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat