Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Montserrat Jardí : Les aigües d’Andorra. Andorra: Ministeri d'Educació, Joventut i Esports, 1998 (Col. monogràfics de geografia, 4); 108 pp. Presentació d'Antonio Gómez Ortiz. ISBN 99920-0-176-3.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Les grans avingudes no poden mesurar-se per les malvestats que ocasionen sovint. Fa notar, també, que els desastres dels aiguats són més aviat conseqüència de la intromissió antròpica en les lleres dels rius. Andorra no es pas una excepció en actuacions arriscades d'aquest tipus. Les grans avingudes es donen com a conseqüència de precipitacions extraordinàries. A la Valira, al capdamunt de la conca del Segre, aquests fenòmens són molt esporàdics atès que no hi ha una conca de capçalera gaire gran. Es donen, però, en situacions de llevantada amb gota freda en la vertical de l'axis muntanyenc. I no només a la tardor! També poden donar-se a la primavera durant episodis de fosa de neu molt ràpida. En base a l'anàlisi de la component pluviomètrica de les grans avingudes del mes de novembre de 1982 calcula els períodes de retorn els quals varien entre 40 i 200 anys. En fer memòria dels aiguats del 1907, del 1937 i del 1940, Jardí manifesta: "podríem dir que hi ha una certa periodicitat en les avingudes, com si els rius volguessin anar recordant a l'home quins són els seus dominis i que, en qualsevol moment, els poden reclamar" [53].

 

Conclòs l'examen dels rius li toca el torn tot seguit a l'anàlisi de la distribució i morfologia dels llacs. És el tema de la quarta part del llibre. Gairebé tots els llacs andorrans tenen una gènesi comuna com a cubetes de sobreexcavació glacial. Els llacs ocasionats per processos d'obturació morrènica són molt rars. La erosió fluvial ha actuat enèrgicament sobre els materials descompostos. Si bé hi ha una trentena d'estanys amb una superfície prou significativa, una hectàrea, n'hi podria haver molts més de no haver estat reblerts pels arrossegalls transportats pels rius.

Contemplats com a sistemes dinàmics, un enfocament molt preuat per l'autora, els llacs es caracteritzen del període de renovació de l'aigua que emmagatzemen. És clar que la menor o major durada del cicle de renovació dependrà de les aportacions: a major conca se'n derivarà una major aportació i rapidesa de renovació. Però cal tenir present també la seva superfície, la seva profunditat i les diferències tèrmiques en l'interior de la massa aquosa.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat