Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Montserrat Jardí : Les aigües d’Andorra. Andorra: Ministeri d'Educació, Joventut i Esports, 1998 (Col. monogràfics de geografia, 4); 108 pp. Presentació d'Antonio Gómez Ortiz. ISBN 99920-0-176-3.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Això comporta una conseqüència notable: "la concentració de les aigües d'escorrentiu es farà relativament lenta perquè aquesta forma suposa un endarreriment entre el moment de la precipitació i la crescuda" [29]. El segon grup de paràmetres es sintetitza en índexs de relleu. Finalment, un tercer grup de paràmetres són la base d'índexs topològics de l'estil d'Strahler i Horton.

Els resultats obtinguts per aquests índexs pels rius andorrans ens confirmen unes conques de muntanya la forma de les quals no influeix gaire en el drenatge. Altres variables quantificables, com la longitud dels rius o la intensitat fluvial complementen la caracterització bàsica.

La hidrodinàmica fluvial es desenvolupa en la tercera part i inclou un repàs dels balanços hídrics, dels règims anuals i dels fenòmens de les grans avingudes.

 

Els balanços hídrics són tractats en un apartat en el qual predominen les definicions genèriques entorn del concepte d'equilibri entre aportacions, descàrrega i contingut d'aigua al subsòl de les conques i sempre referit a una època i àmbit geogràfic ben determinat. Pel fet de disposar de poques dades, l'autora només presenta el cas d'algunes variacions del règim hídric de la Valira d'Orient fent especial menció a la correlació entre precipitacions i l'evapotranspiració (ETP), o alliberament d'aigua per evaporació i transpiració. A les conques de la Valira, la precipitació només supera l'ETP durant el mes de juliol.

En la presentació gràfica de les dades disponibles sobre cabals de les set estacions d'aforament andorranes ens adonarem d'una ullada del seu increment entre els mesos d'abril a juliol com s'havia anunciat a la introducció. Això encara és més acusat en les estacions situades a baixa altitud. Malgrat que no es disposa de dades, cal deduir que aquesta també seria la pauta de comportament mensual de la Gran Valira.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat