Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia, Antoni F. Tulla i Núria Valdovinos: Geografía rural. Madrid: Síntesis, 1995 (Col. Espacios y Sociedades; Serie General, 10); 235 pp. ISBN 84-393-3743-4.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

El mateix títol del capítol sisè, La ordenación del territorio: la tarea más pendiente del medio rural y finales de siglo, il·lustra prou bé la intencionalitat de Núria Valdovinos en reclamar l'aplicació "d'un conjunt de mesures i d'actuacions públiques a través de les quals tota societat adapta l'organització de l'espai a les necessitats dels processos econòmics i socials" [138]. Com ja havia avançat Tulla, Valdovinos insisteix en la possibilitat de fer compatible la urbanització del camp amb la continuïtat de les activitats agràries, Aquest és, potser, el repte principal que se li planteja al planificador de l'espai rural. Les normatives estatals que regulen l'elaboració i l'aplicació d'aquests plans són ben diverses. Valdovinos ens en dóna una àmplia i variada panòplia.

Tanmateix, la gestió de conflictes d'usos del sòl entre la urbanització i l'agricultura no és l'única tasca del planificador en el medi rural. Poden plantejar-se problemàtiques locacionals específiques les quals també precisen d'un marc singular d'ordenació i entesa. Posem per cas, la definició i la delimitació d'àmbits de protecció de la natura

 

amb el consegüent conflicte d'interessos amb la pagesia de la zona en relació amb el nivell d'aprofitament econòmic del sòl. Tot i així, aquest exemple, com molts altres de semblants, impliquen un nivell important de planificació física, d'actuació cas per cas en el dilema planificador avançat per Tulla ratlles amunt. Però Valdovinos no oblida presentar i descriure la política econòmica que afecta els àmbits rurals i, en primer lloc, la Política Agrària Comuna així com la Socioestructural de la UE. Si bé en el moment de la seva elaboració no és tan evident com la física, perquè és una planificació de conjunt la seva aplicació comporta, en uns terminis més o menys dilatats, una diferenciació molt més contundent de l'espai rural.

Per acabar, Núria Valdovinos mateix presenta set exercicis pràctics sota el títol de Métodos y técnicas de análisis en geografía rural els quals poden ajudar a comprendre els aspectes teòrics desenvolupats en els capítols anteriors.

pau alegre
Sant Joan de Juny, 2002

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de juliol de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat