Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia, Antoni F. Tulla i Núria Valdovinos: Geografía rural. Madrid: Síntesis, 1995 (Col. Espacios y Sociedades; Serie General, 10); 235 pp. ISBN 84-393-3743-4.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

En l'apartat final dels dos capítols esmentats, Tulla assaja la redacció d'unes conclusions generals per ambdós sota el lema "El futur de l'espai rural". Els seus eixos són les problemàtiques que s'arrosseguen al llarg de les planes anteriors: la rururbanització conseqüent a la difusió i la disseminació pel territori dels modes de vida de ciutat, la substitució de les activitats agràries per altres de terciàries i de serveis, i la planificació dels usos del sòl en funció de la conservació del paisatge. La seva proposta de conclusió final és el plantejament d'un dilema: cal planificar l'espai rural en el seu conjunt, les PAC per exemple, o cadascuna de les seves parts per separat, masia per masia? Un dilema la resolució del qual porta, el més sovint, a "contraposar els interessos de la col·lectivitat als individuals" [89].

En el capítol titulat Agricultura, alimentación y hambre: agravación de las desigualdades a escala mundial, Ma. Dolors Garcia rememora els trasbalsos del mercat mundial de cereals durant la dècada dels setanta els quals

 

posaren fi a la relativa quietud que havia imperat des de l'endemà de la Segona Guerra Mundial. Els canvis experimentats en els preus dels productes alimentaris tot just encetada la dècada, i amb la 'revolució verda' ronsejant pel mig, va motivar, de retruc, canvis en els fluxos comercials alimentaris els més significatius dels quals entre les mateixes grans potències. Això va significar el progressiu abandonament o, segons com es miri, enduriment polític dels tractes de favor que el govern dels EUA havia dispensat fins aleshores a un gran nombre de països del Tercer Món pel subministrament de cereals, el del blat en especial. Per tant, aquesta aportació constitueix una exemplificació excel·lent de l'agreujament de les desigualtats nutricionals de la població mundial en base a mecanismes el control dels quals rau molt i molt lluny dels damnificats. A tall d'exemple 'local' revelador, Ma. Dolors Garcia descriu detalladament aquest procés per a l'aleshores jove, a començament dels anys setanta, República de Bangladesh.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de juliol de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat