Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia, Antoni F. Tulla i Núria Valdovinos: Geografía rural. Madrid: Síntesis, 1995 (Col. Espacios y Sociedades; Serie General, 10); 235 pp. ISBN 84-393-3743-4.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

La geografia rural abasta l'estudi de les transformacions i processos de tot tipus i significació que s'esdevenen en l'espai rural. Constitueix una especialització de la recerca i de la pràctica geogràfica que se sobreposa necessàriament a enfocaments tan reconeguts com poden ser la geografia agrària o la geografia agrícola. És per això que les autores i l'autor d'aquest llibre remarquen la conveniència de donar un tractament unitari a aspectes aparentment tan diversos com poden ser les activitats agrícoles i ramaderes, la dependència respecte de les àrees urbanes, o bé la producció alimentària en l'àmbit mundial. Aleshores, i fugint de reduccionismes estèrils, defensen una aproximació en clau territorial de la temàtica rural des de perspectives científiques diverses: la sociologia,, l'antropologia, les ciències ambientals, l'economia política i regional. El gresol conceptual d'aquesta realitat polifacètica, l'objecte d'estudi de la geografia rural, és l'espai rural. Presideix, ara caic ara m'aixeco, el desplegament de l'obra sencera.

 

La intenció del tercet de professores i professor del departament de Geografia de la UAB va en el sentit d'oferir una recopilació d'assaigs sobre l'espai rural. No és tracta pas d'un manual d'iniciació. La tasca realitzada per les autores i l'autor "ha estat orientada, en primer lloc, a consolidar una geografia rural actualitzada i, en segon, a la reflexió i a la incorporació de temàtiques noves de gran interès i implicació en el domini" [11]. A la presentació se'ns indica l'autoria de cadascun dels set assajos, o sia, dels set capítols del llibre. He mantingut aquesta identificació en les breus ressenyes que segueixen.

En el capítol primer, Evolución reciente de la Geografía Rural: principales tendencias y perspectivas de desarrollo [13-26], Ma. Dolors Garcia planteja una reflexió epistemològica sobre els continguts actuals de la geografia rural a través del resseguit de les fonts bibliogràfiques estrangeres que han tingut, i tenen, una major influència en el desplegament d'aquesta especialitat. Repassa, sobretot, les produccions francesa, britànica i nordamericana. Recolzada en una esponerosa

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de juliol de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat