Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Dolors Garcia, Antoni F. Tulla i Núria Valdovinos: Geografía rural. Madrid: Síntesis, 1995 (Col. Espacios y Sociedades; Serie General, 10); 235 pp. ISBN 84-393-3743-4.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

La separació dels entorns de la producció i de la reproducció en els estudis acadèmics de geografia, altrament dit entre geografia econòmica i geografia social, ha motivat "el subvalorament del treball femení que s'efectua en bona part en l'entorn de la reproducció (la qual no es considera 'productiva' perquè no sol produir mercaderies). Però els estudis feministes comencen a aterrar aquesta barrera i a superar la separació entre els fets "econòmics" i els fets "socials", ja que poden demostrar l'íntima connexió entre els móns del treball i el de la llar així com remarquen la idea de que la llar juga un paper crucial en la perpetuació del sistema social" [113]. La superació d'aquest enfocament dicotòmic per un altre d'integrador del gènere es la proposta de Ma. Dolors Garcia en presentar-nos el treball titulat Mujer y entorno rural en el mundo: una perspectiva del género [113-135] com a capítol cinquè del llibre.

Garcia Ramon passa revista a la situació de la dona en aquells dos vessants, producció /

 

reproducció, i en el marc de l'espai rural i en els grans contextos socioeconòmics mundials : els països pobres i els països desenvolupats. En el primer àmbit destaca el gran pes del treball femení com a productor de béns agraris, per la seva implicació en el desenvolupament de la tecnologia i de la 'Revolució Verda', així com a recol·lectora i administradora de recursos escassos tan bàsics com el combustible domèstic i l'aigua. En el domini rural dels països desenvolupats, relata els canvis en els papers assignats a la dona pagesa a la Gran Bretanya i a Espanya en una perspectiva històrica. L'evolució del paper de la dona en el primer àmbit ha estat prou pausat: des de la Revolució Industrial ençà. En el segon, en canvi, l'evolució ha estat tan brusca com ràpida. En conjunt, i sense fer esment a la gran varietat regional, el canvi només és significatiu durant la segona meitat del segle XX. Finalment, posa de relleu com en l'entorn rural la dona dels països desenvolupats es veu abocada a la pluriactivitat, ella mateixa i la seva família, per a mantenir-s'hi.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
2 de juliol de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat