Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 
 

 

Cursà estudis superiors a l’Escola d’Agricultura de la Mancomunitat de Catalunya i a la Facultat de Dret de la Universitat de Saragossa fins assolir les titulacions d’enginyer agrícola i advocat respectivament. Exercí l’advocacia a Lleida, on desplegà una gran activitat cívica i promogué institucions (Ateneu Lleidatà), n’impulsà d’altres (Cambra de Comerç, Assemblea General de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) i creà i dirigí publicacions de caire cultural (Vida Lleidatana) i polític (Occident). Fou també director artístic de Ràdio Lleida i organitzador de l’Exposició de Maquinària Agrícola, el 1928, a Lleida mateix.

L’activisme polític, líder d’Acció Catalana i del Partit Catalanista Republicà a Lleida, el dugueren a ocupar càrrecs representatius a la Paeria. El 1931 esdevingué el cap de la majoria republicana al consistori sorgit del canvi de règim. Així mateix, formà part, com a vocal, de la Ponència de la Divisió Territorial en la qual treballà activament malgrat, com fa notar J. Burgueño, ser-ne el membre “més aliè a la polèmica de la divisió territorial” [Història de la Divisió Comarcal, Barcelona: R. Dalmau, 2003, p. 96].

 

Actualment, l'horta de Lleida acusa els embats de la urbanització.
Fragment de l'Ortofotomapa de Catalunya 1:25 000. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya; full 63-29; 2003.

[...més semblances]

 
Antoni Bergós i Massó
 Lleida 1899 – Barcelona 1986

Aportacions

 

Va ser el seu amic Pau Vila qui li desvetllà l’interès per la geografia en el decurs d’unes excursions pel Pirineu aragonès el 1929. Vet aquí una anècdota: “A la fonda de Boltanya, bo i dialogant amb l’Antoni Bergós, company de ruta, veiérem els ulls de comprensió que feia la minyona que ens servia, i des d’aleshores en català ens li dirigírem” [“Les marques de Ponent. Els homes”, La Publicitat, 26-IX-1929; i a Visions geogràfiques de Catalunya II, Barcelona: R. Dalmau, 1963, p. 279].

Acabada la guerra civil, els vencedors el condemnaren a mort i el tingueren empresonat durant quatre anys. Una vegada revisat el seu procés i alliberat, exercí d’advocat a Barcelona. Com remarcava Lluís Casassas en el seu obituari, “entrà com a soci de la SCdG i mantingué una acció patriòtica i cultural molt remarcable” [Treballs de la SCdG, 7-8 (1986), p. 156]des del Centre Cultural Lleidatà, la Penya Joan Santamaria i la Fundació Salvador Vives Casajuana. [Pau Alegre]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 de novembre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat