Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

 

 

 

Talment com estava anunciat, l'acte de record del professor Tomàs Vidal tingué lloc a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB). Només calgué canviar d'aula. L'aforament de l'Aula Gran de la facultat va ser insuficient del tot per a donar cabuda còmoda a les persones que hi acudiren, la qual cosa va fer necessària l'ocupació de l'Aula Magna. Bona prova, doncs, del gran seguiment de la convocatòria.

Rere la dedicatòria institucional de l'acte, adreçada pel degà Ricardo Piqueras, i pel professor Joan Tort, director del Departament de Geografia, Jaume Mascaró, en representació de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME), va parlar de Menorca com a senya d'identitat de Tomàs Vidal. Així, va recordar l'amistat amb Jean Bisson en relació amb l'estudi de la geografia rural de l'illa; de la participació de Vidal en la gestació, creació i desenvolupament de l'IME, entitat de la qual presidí el Consell Científic; les aportacions a l'Enciclopèdia de Menorca i a la Revista de Menorca. Tot seguit es van iniciar els parlaments d'homenatge.

 

 

El record de Tomàs Vidal com a professor universitari va ser la temàtica dels parlaments de Rosa Castejón i Santiago Roquer. Molt més que un currículum vitae, l'exposició dels dos antics alumnes de Vidal va servir per a remarcar les qualitats de la docència desplegades amb fermesa i mà esquerra, ja des dels inicis de la seva carrera com a professor a la UB, continuada a Tarragona i conclosa, altra volta a Barcelona.

De la trajectòria investigadora en van parlar Isabel Pujadas, Joaquín Recaño i Lola Sánchez, pel que fa als estudis de geografia de la població. La recerca desplegada sobre història de la cartografia durant els darrers vint anys, va ser repassada per Francesc Nadal, en el vessant d'erudit, i per Agustín Hernando, en el de col·leccionista. Un i altre van lamentar que l'homenatjat no hagués pogut veure la que serà la seva obra magna, el volum dedicat a la història de la cartografia de Menorca, el qual ara mateix és en premsa.

 

 

Les relacions amb la comunitat geogràfica va ser glossada, successivament, per Josep Oliveras, qui va recordar la llarga relació de Tomàs Vidal amb la Societat Catalana de Geografia, per Eugenio Burriel i per Lorenzo López Trigal.

Una emotiva semblança personal, endreçada per Joan Pons, i la lectura de nombroses adhesions, van cloure l'acte. [Societat Catalana de Geografia]

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 d'abril de 2019
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat