Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Oriol Nel·lo, Joan López, Jordi Martín, Joan Checa : La luz de la ciudad. El proceso de urbanización en España a partir de las imágenes nocturnas de la Tierra. Cerdanyola del Vallès : Universitat Autònoma de Barcelona; Departament de Geografia; Grup d’Estudis sobre Energia, Territori i Societat, 2016; 98 p. ISBN 978-84-617-6386-3.   Presentació dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

enclou una comparativa dels resultats obtinguts a partir de l’estudi de la realitat urbana espanyola amb l’evolució de vint grans metròpolis europees. Unes conclusions breus, les quals també poden ser llegides a tall de resum executiu de la investigació, reprenen les hipòtesis de partida i tanquen el volum.

El treball incorpora també una extensa bibliografia, la qual és annexa al final de la monografia, i presenta un substanciós i ampli component gràfic, en el qual caben taules, imatges i nombroses interpretacions geogràfiques. En efecte, la idoneïtat dels mapes per a mostrar la forma i l’evolució tant de la lluminositat com de la urbanització, no només ha empès a incloure’n en gran nombre, sinó que ha condicionat el disseny formal de l’exposició. D’aquesta manera, les imatges i els mapes estableixen una relació entre iguals de diàleg amb el text al llarg de tot el volum, ben lluny de ser mers acompanyants de les descripcions i les anàlisis. Sempre que no es digui altra cosa, totes les imatges, els mapes i les taules incloses en el volum són d’elaboració pròpia de l’equip redactor.

 

Finalment, inclou així mateix un glossari breu dels termes emprats de manera reiterada en el treball, amb l’objectiu d’aclarir-ne la significació i el sentit amb el qual han estat aplicats.

Diversos avanços dels resultats de la investigació han estat objecte de publicació a mesura que el projecte progressava. Això ha permès, d’una banda, divulgar els fruits de la investigació i, de l’altra, rebre reaccions i comentaris de gran interès i utilitat. Un primer assaig de la metodologia, aplicada en aquella ocasió a la realitat de dues metròpolis llatinoamericanes va aparèixer en un volum editat a cura d’Oriol Nel·lo i Renata Mele, Cities in The 21st Century (Nova York: Routledge, 2016). L’explicació del procés d’urbanització a Espanya a partir de la imatge satel·litària nocturna va ser seleccionada pel Comité Español de la Unió Geogràfica Internacional (UGI) com un dels capítols del volum que va constituir la seva aportació al Congrés de la UGI celebrat a Beijing el mes d’agost de 2016. D’altra banda, una aplicació de la metodologia dissenyada per a l’estudi de vint metròpolis europees ha estat publicada fa poc (Nel·lo,

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 d'abril de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat