Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Oriol Nel·lo, Joan López, Jordi Martín, Joan Checa : La luz de la ciudad. El proceso de urbanización en España a partir de las imágenes nocturnas de la Tierra. Cerdanyola del Vallès : Universitat Autònoma de Barcelona; Departament de Geografia; Grup d’Estudis sobre Energia, Territori i Societat, 2016; 98 p. ISBN 978-84-617-6386-3.   Presentació dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

escala— una font d’especial interès i utilitat per a l’estudi de l’expansió dels usos urbans sobre el territori. A més a més, es tracta, com ja ha estat dit, d’una font relativament innovadora, el desenvolupament tecnològic de la qual pot ocasionar nous i destacats avenços en el coneixement de les dinàmiques espacials en el futur.

El projecte d’investigació, sota el títol La luz de la ciudad. La delimitación, evolución y consumo del suelo en las áreas urbanas españolas a partir de las imágenes nocturnas de la Tierra (1992-2012), ha estat realitzat pel Grup d’Estudis sobre Energia, Territori i Societat del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona sota la direcció del Dr. Oriol Nel·lo Colom durant els anys 2014, 2015 i 2016. El projecte ha estat executat en el marc del Programa estatal de investigación, desarrollo e innovación orientada a los retos de la sociedad del Pla estatal d’investigació científica i tècnica i d’innovació 2013-2016, modalitat 1: “Retos investigación”, projectes de I+D+I, en la convocatòria corresponent a l’any 2013.

 

El present volum abasta els principals resultats de la investigació. S’hi exposen en sis capítols. En el primer de la sèrie, es descriuen breument, com a marc de referència, els grans trets i l’evolució recent del procés d’urbanització a Espanya i s’ofereix un estat de la qüestió en relació amb la recerca sobre l’expansió recent dels usos urbans del sòl en el país. Tot seguit, s’exploren en detall les qüestions metodològiques que suscita l’ús de les imatges satel·litàries nocturnes per a l’estudi del procés d’urbanització; també s’hi expliquen detalladament els passos seguits en el seu aprofitament per a la recerca. El tercer capítol exposa els resultats assolits, tant pel que fa referència a la superfície que avui té nivells de lluminositat urbana com a la seva evolució durant les dues dècades estudiades i a la seva comparació amb les àrees de sòl que compta amb cobertes urbanes. De l’anàlisi d’aquesta comparació se’n deriva la possibilitat de construir una certa tipologia de les diverses morfologies dels usos del sòl en les ciutats espanyoles, la qual es detalla al capítol cinquè. Finalment, el capítol sisè

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 d'abril de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat