Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Oriol Nel·lo, Joan López, Jordi Martín, Joan Checa : La luz de la ciudad. El proceso de urbanización en España a partir de las imágenes nocturnas de la Tierra. Cerdanyola del Vallès : Universitat Autònoma de Barcelona; Departament de Geografia; Grup d’Estudis sobre Energia, Territori i Societat, 2016; 98 p. ISBN 978-84-617-6386-3.   Presentació dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

En un dels moments més evocadors de El Jarama, l’autor narra la passejada nocturna d’una parella pel Cerro de Almodóvar, al sud-est de Madrid:

"Llegaron a lo alto de Almodóvar (…). Atravesaron a lo ancho con la luna a sus espaldas y se asomaron a la otra vertiente. Se veía Madrid. Un gran valle de luces, al fondo, como una galaxia extendida sobre la tierra; un lago de aceite negro, con el temblor de innumerables lamparillas encendidas, que flotaban humeando hacia la noche y formaban un halo altísimo y difuso. Colgaba inmóvil sobre el cielo de Madrid, como una losa morada o como un techo de humo luminoso. Se habían sentado muy juntos, al borde de la meseta, los pies hacia el talud. Diseminadas por la negrura de los campos se veían las otras galaxias menores de los pueblos vecinos. Santos las señalaba con el dedo: A tu derecha es Vicálvaro —decía— Vallecas es esto de allí..."

La novel·la de Rafael Sánchez Ferlosio va ser publicada l’any 1956. En els seixanta anys transcorreguts d’aleshores ençà, la corona lumínica de l’aglomeració madrilenya s’ha eixamplat de manera tan extraordinària

 

que les galàxies de Vicálvaro, Vallecas i moltes altres de més llunyanes han estat engolides i integrades, a tall d’estrelles captives, en una única gran galàxia metropolitana. L’exemple de Madrid és un exponent del procés que, amb les variants que facin al cas, han afectat totes les ciutats espanyoles, fins al punt que l’extensió de la urbanització —i, de retruc, de la lluminositat— ha estat un dels vectors de canvi més rellevants de la nostra societat durant el darrer mig segle.

La investigació que es presenta en el present volum explora, justament, el tema de la relació entre el procés d’urbanització i la lluminositat nocturna a l’Espanya contemporània. Són dos conceptes els quals, quan han estat tractats des del domini dels estudis urbans, han estat enfocats essencialment des de dues perspectives. D’una banda, per la relació entre el desenvolupament de les xarxes de subministrament energètic i l’expansió de la ciutat; i de l’altra, en relació amb l’eficiència dels assentaments urbans i les tipologies edificatòries pel que fa amb el consum energètic en general i a la il·luminació en particular. Són línies de recerca que han donat resultats de gran interès i utilitat.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 d'abril de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat