Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Horacio Capel, Joan Eugeni Sanchez i Omar Moncada : De Palas a Minerva. La formación científica y la estructura institucional de los ingenieros militares en el siglo XVIII. Madrid - Barcelona : Consejo Superior de Investigaciones Científicas - Serbal, 1988 (Libros del Buen Andar, 23); 390 p. ISBN 84-00-06829-7 i 84-7628-044-0.   Ressenya de V. González Claverán (1989) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

El contingent d’enginyers destinats a Amèrica va ser sempre insuficient i no va ser fins després de 1768 que se’ls va oferir un incentiu econòmic per a desplaçar-se al “nou continent”. Dels qui s’hi traslladaren, gairebé tots es van concentrar a Mèxic, Cuba, Colòmbia i Veneçuela. Les remotes Filipines va romandre gairebé desateses.

Moncada remarca el fet que mai van prosperar les iniciatives per a crear acadèmies militars a Amèrica. L’estudi de l’enginyeria hispànica a Amèrica encara és per fer. Aquest capítol suggereix moltes temàtiques i apunta diversos noms que prometen una bona colla d’informacions.

De Palas a Minerva és un exemple a seguir per a l’estudi de la història de les professions tecnicocientífiques a Espanya, Amèrica i Filipines, el qual, sobrepassant l’època medieval, haurà d’arribar fins als nostres dies. A la darrera pàgina del llibre s’assenyala que “con lo presentado [en él] se ha pretendido efectuar una aproximación a la que hemos venido considerando como una de las instituciones técnicas de que dispuso España durant el siglo XVIII” [p. 345].

 

La pretensió ha estat acomplerta gairebé del tot, i només resta esperar que els autors delimitin les fases següents del seu magne projecte, el qual enriquirà la historiografia científica i tecnològica, entre d’altres. El llibre ha estat escrit en un estil amè i clar, i com fa al cas en totes les produccions de Ediciones del Serbal, il·lustrat profusament i bell. [Virginia González Claverán; el Colegio de México. Ressenya publicada a Quipu. Revista Latinoamericana de Historia de la Ciencia y de la Técnica, VI-3 (set.-des. 1989), p. 405-412; versió cat. de P. Alegre]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 d'abril de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat