Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Horacio Capel, Joan Eugeni Sanchez i Omar Moncada : De Palas a Minerva. La formación científica y la estructura institucional de los ingenieros militares en el siglo XVIII. Madrid - Barcelona : Consejo Superior de Investigaciones Científicas - Serbal, 1988 (Libros del Buen Andar, 23); 390 p. ISBN 84-00-06829-7 i 84-7628-044-0.   Ressenya de V. González Claverán (1989) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Aquest llibre forma part d’un projecte més ampli a l’encalç de l’estudi de les diverses comunitats científiques i corporacions professionals que han procurat estudiar l’espai terrestre durant els darrers tres segles. Per a titular-lo, els autors s’han inspirat en el lema dels ex-libris de l'"Academia de Barcelona" gravat també a les medalles o premis que atorgava als alumnes brillants: Nunc Minerva Postea Pallas. És un títol ben reeixit per a abastar la temàtica del llibre. En efecte, els estudiosos del segle XVIII estaven convençuts que la saviesa i la ciència feien possible un millor art de la guerra.

La tria del tema es justifica perquè els enginyers militars van tenir una intervenció destacada en el tractament de l’espai, així com per la importància de les seves anàlisis territorials i les seves descripcions geogràfiques. Segons explica Horacio Capel, un grup d’investigadors interessats en la temàtica ha seguit el projecte en tres fases ben definides. La primera es va concretar en la formació d’un inventari. En la segona s’estudià la formació científica del cos d’enginyers, i la tercera fase, a desenvolupar en el futur, consistirà en assolir una anàlisi de la composició sociològica d’aquesta corporació tecnicomilitar. El llibre De Palas a Minerva és el resultat de la segona fase de treball.

 

Dues terceres parts del llibre, els deu primers capítols, han estat redactats per Horacio Capel, i de la tercera part romanent, dos capítols són de Joan Eugeni Sánchez i el darrer el va escriure Omar Moncada.

El llibre ha estat estructurat en tres parts. La primera fa referència a “Los ingenieros del rey”. Capel es remunta als orígens de l’enginyeria militar espanyola, al segle XVI, per a remarcar que els estats europeus es van preocupar que els tècnics al seu servei tinguessin una formació acadèmica en centres d’estudi adients. En aquest context, segons Capel, la monarquia hispana va ser el primer estat modern que va organitzar aquests centres, de manera que a la península es va crear un model primerenc que no trigaria a ser seguit per altres països (p. 18).

Malgrat que el llibre dóna sobrat relleu a un personatge clau en el desenvolupament de l’enginyeria del país, Pròsper de Verboom, m’hauria agradat disposar-ne de més dades biogràfiques, per bé que aquest aspecte pertany, el més segur a la tercera fase de l’estudi, el qual se’ns anuncia a la “Introducción”.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
27 d'abril de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat