Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Maria de Bolòs i Capdevila (dir.): L’eix del Llobregat… i el Túnel del Cadí. Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona, 1983; 390 p. Presentació de Xavier Bigatà i Ribé. ISBN 84-7528-096-X.   Introducció de la directora : 
pàg.    1  ·  2 
 

El Prepirineu, en general és un sector que es caracteritza per una forta disminució de la població i de l’activitat econòmica durant els segles XIX i XX. Fins al segle XX l’economia d’aquestes terres es basava en l’agricultura d’autoconsum. A mitjan del segle XIX s’hi inicia una industria tèxtil artesana d’abast comarcal en relació amb les males comunicacions de què es disposava en aquestes terres. En millorar un xic aquestes i posar-se el Prepirineu amb contacte amb la plana es tancaren la major part d’aquestes petites indústries i es produí una forta emigració. La muntanya queda oberta exclusivament a l’explotació del seu potencial hidroelèctric i més tard de la seva bellesa paisatgística i esportiva, és a dir, al turisme, per al qual les bones comunicacions són un dels factors primordials.

L’empresa Túnel del Cadí ha sentit la responsabilitat de disposar d’aquesta informació de caràcter científic, en la qual de fet es precisa i concreta el que ja era en bona part conegut, la importància que té el túnel per a les terres de la Catalunya interior, pirinenca i prepirinenca.

 

Els autors d’aquest llibre són tots ells geògrafs professionals del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona, especialistes en diferents tendències geogràfiques.

Esperem que s’hagi aconseguit el que l’Empresa ens havia encomanat i esperava d’aquests estudis i que els lectors hi trobin aquells coneixements i dades aclaridores de la importància que pot tenir l’acció de l’home en l’organització de la superfície terrestre. [Maria de Bolòs i Capdevila]

 

Coordinador: Jordi Carcellé i Porqueras.
Autors: Carles Carreras i Verdaguer.
Lluís Casassas i Simó, Enric Bertran i González, Montserrat Cuxart i Tremps, Vicent Ortuño i Ginestar, Rosa Sancho i Andani.
Antonio Gómez i Ortiz.
Montserrat Jardí i Porqueras.
Javier Martín i Vide.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat