Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Maria de Bolòs i Capdevila (dir.): L’eix del Llobregat… i el Túnel del Cadí. Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona, 1983; 390 p. Presentació de Xavier Bigatà i Ribé. ISBN 84-7528-096-X.   Introducció de la directora : 
pàg.    1  ·  2 
 

Els estudis geogràfics sobre una determinada comarca tenen a Catalunya una ja llarga tradició des que el professor Pau Vila introduí la metodologia francesa de Paul Vidal de La Blache i que va palesar-se en el seu llibre sobre la Cerdanya, publicat el 1926, fins als darrers estudis realitzats sobre la mateixa comarca, la Vall d’Aran o la Garrotxa; però l’anàlisi i per tant a una escala una mica més reduïda, d’un conjunt de comarques afectades per alguna característica o problema comú no ha estat gaire freqüent. En aquest cas sembla lògic que sigui precisament el fet comú el fil conductor que ha de guiar el treball i per consegüent es pot trencar molt fàcilment l’esquema tradicional en els estudis regionals. En el cas que ens ocupa serà el capítol de les comunicacions el més important al voltant del qual s’organitzaran tots els altres.

El llibre que avui introduïm fa referència concretament al conjunt de terres que es poden trobar més directament afectades per la construcció del túnel del Cadí. En ell es tracta concretament de precisar les característiques que presenten aquestes terres des del punt de vista físic potencial així com de la forma com l’home ha viscut i ha originat el sistema socioeconòmic que hi trobem actualment.

 

Un cop establertes aquestes característiques geogràfiques, intenta el present treball de preveure, mitjançant el mètode geogràfic prospectiu, les conseqüències que un fet de caràcter infraestructural com és el d’obrir un túnel i obrir el pas entre dues comarques ben diferents com són el Berguedà i la Cerdanya i de forma menys immediata Catalunya central amb França pirinenca o encara més Barcelona amb París. És evident que el fet d’obrir un pas fàcil allí on les muntanyes bastien una immensa barrera pot tenir, com podrem veure en el llibre una gran incidència en la major part dels aspectes considerats. Precisament, el precisar aquestes incidències constitueix la finalitat primordial d’aquest treball.

Volem subratllar també que del que es tracta és de transformar, vitalitzar una àrea de Catalunya, interior, que si bé s’ha mostrat molt dinàmica econòmicament, essent la vall del Llobregat principalment una àrea en la qual la industrialització ha tingut una principal importància a Catalunya, actualment és per això mateix una de les més afectades per la crisi econòmica que s’està patint des del 1970. Per altra part un important sector del Prepirineu, el del Berguedà, pot participar també dels beneficis d’aquesta obra del túnel.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat