Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pau Alegre: Una aplicació del programa M.A.P. a Catalunya. Barcelona – Bellaterra: Direcció General de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya – Departament de Geografia UAB, 1983; 160 p. Introducció de Josep M. Carreras, Josep M. Camarasa i Oriol Amell. DL B-14267/83.   Introducció : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6  ·  7 
 

Mitjançant aquest sistema es vol determinar, en primer lloc, un estat de la qüestió en matèria d’ocupació del sòl per als diferents usos, les característiques físiques que porten a definir les zones amb millors aptituds per a la localització dels assentaments, les zones més ”delicades” des del punt de vista ambiental, les parts del territori estratègiques per determinades actuacions, etc. En segon lloc, una evolució d’aquestes característiques i finalment una valoració de les diverses alternatives de futur. Tot plegat a un nivell territorial prou detallat en relació amb les decisions a prendre pel Pla i, per tant, és evident que amb una referenciació homogènia i de dimensió inferior al del municipi.* En el nostre cas s’ha passat de 935 unitats municipals a 32.000 quadrícules unitat en el cas del quilòmetre quadrat o 128.000 quan s’utilitza la malla d’1/4 de km2. És a dir, una relació de millora d’1 a 34 o d’1 a 137, respectivament. Cal dir que amb això aconseguim millor informació, però generem una quantitat tan gran de dades que fa indispensable, com ja hem esmentat, el seu tractament informatitzat.

Per altra banda el model no pot funcionar correctament si abans no s’està en disposició de fornir-li informacions exhaustives referents a un nombre suficient de factors significatius per a totes i cada una de les cèl·lules quadrades en què ja hem dit que quedava dividit el territori de Catalunya.

El curs 1980-81 dos grups d’estudiants de geografia, l’un de la Universitat de Barcelona i l’altre de la Universitat Autònoma de Barcelona, col·laboraren amb la Direcció General de Política Territorial en la recollida i


*A Catalunya (desembre de 1982) existien 935 municipis amb una superfície mitjana dels termes municipals de 34,18 quilòmetres quadrats i amb una gran dispersió dimensional que anava dels set municipis que superen els 200 quilòmetres quadrats (Tortosa, Tremp, Alt-Aran, Barruera, Lleida, Tivissa i Viella-Mig Aran) als quatre inferiors a un quilòmetres quadrats (Puigdàlber, Castellfollit de la Roca, Caldetes i Sant Hipòlit de Voltregà).

 

codificació de 1a informació referent a algunes àrees pilot de Catalunya. Això permeté la realització, del 15 al 17 de juny de 1981 a la Universitat Autònoma de Barcelona, d’un Seminari sobre l’aplicació del programa MAP al SITC, amb participació d’una bona part dels estudiants que havien col·laborat. Alguns d’aquests, sota la direcció del professor Pau Alegre, prosseguiren l’estudi de l’aplicació del sistema MAP a una àrea, el Lluçanès, que ja l’havien estudiat d’acord amb altres metodologies. Fruit d’aquesta dedicació fou un nou seminari, del 6 al 8 de juliol de 1982 el desenrotllament i resultats del qual, així com una valoració des del punt de vista teòric i metodològic d’aquests resultats, son l’objecte central d’aquest volum.

També des del punt de vista del nostre Servei hem de fer una valoració del Seminari en relació amb dos aspectes: el de les capacitats del model com a vertebrador del SITC i instrument tècnic per a la planificació i el de la viabilitat i utilitat de la col·laboració entre Universitat i Administració.

Pel que fa al primer d’aquests aspectes cal dir primer de tot que l’exemple triat no és totalment representatiu del que ha de ser la pràctica de la utilització del SITC per al Pla Territorial de Catalunya. Per a planificar un territori de les dimensions i característiques del Lluçanès disposant d’unes dades prou acurades no caldria passar per un procés com el del MAP per a enunciar unes propostes de planificació i justificar-les davant dels interlocutors socials que haguessin de dur-les a terme o rebre’n els fruits o els impactes. Per contra el que caldria és una definició més concreta dels objectius de la planificació que no es limités, com ha estat el cas teòric, a quantificar les superfícies afectades per a cada intervenció; s’hauria d’haver explicitat, per exemple, a qui havia de servir la carretera i per anar on, d’on havia de procedir la població que ocupés els habitatges i treballés a la indústria, a qui o a què afectaven cada un dels impactes, etc.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat