Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Enric Lluch i Martín : L’obra escrita. Edició a cura d’Abel Albet. Barcelona: Societat Catalana de Geografia, 2007; 394 p. ISBN 978-84-7283-904-5.   Addenda amb notes de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Presentació de l’autor
i recomanació del llibre
(1)

”Ací, l’aigua del Magdalena ( ... ) em serveix de motiu i d’ambient per a fer literatura, però us asseguro que, sentimentalment, oposo amorós a la seva grandor la insignificància relativa del nostre Llobregat i àdhuc la riereta berguedana del Metge ...”

 Ramon Vinyes i Cluet (2), des de Barranquilla, en lletra adreçada el 20 de gener de 1946 a Miquel Fornaguera, mestre a Bogotà, tots dos transterrats.

No fa pas gaire, el novembre del 2000, dos centres d’estudis germans de l’Àmbit (3), l’Associació Cultural El Vilatà, de Gironella, i l’Associació medieval de Bagà, treien de la impremta el repertori dels opuscles i dels llibres d’autor berguedà, així com dels periòdics apareguts a les ciutats viles i pobles de la comarca. L’autor del repertori, Josep


1 La riera de Metge en la industrialització de Berga de Francesc Espuña (Berga, 2001). El pròleg d’Enric Lluch va ser, molt possiblement, un dels seus darrers escrits. No va tenir cabuda al recull de textos de 2007, el qual, d’altra banda, no pretenia pas ser exhaustiu [Nota de P. Alegre, com totes les que segueixen]
2 Ramon Vinyes i Cluet (Berga 1882 – Barcelona 1952), poeta i dramaturg. Havia fet llargues estades a Colòmbia ja abans de l’exili de 1939-1950. Va ser bon amic de Pau Vila i Miquel Fornaguera. La transposició que va fer-ne Gabriel García Márquez en la figura del sabio catalán, ha resultat decisiva per a la difusió de la personalitat i l’obra de Vinyes.
3 Àmbit de Recerques del Berguedà, el centre d’estudis comarcal del qual Enric Lluch va ser membre actiu.

 

Ureña i Lletjós [sic!] (4), ha expressat, a més, el propòsit benemèrit d’editar des de la diada de Sant Jordi d’enguany un annex anual d’actualització. Mereix l’ajut de tothom i de totadona. És un goig poder demanar-hi la inclusió d’una obra que serà presentada el 7 d’abril de 2001 al Pavelló de Suècia, recuperat feliçment (5). Es tracta del volum que teniu entre les mans: La riera de Metge en la industrialització de Berga, de Francesc Espuña.

El lector em permetrà que tractant-se com es tracta d’una obra ben personal, abans de referir-me al llibre m’aturi a fer un esbós de la vida, la formació continuada i la trajectòria de l’autor. Francesc, fill de Josep Espuña, xofer d’ofici, i d’Assumpció Menoyo, rodetera (6) del ram tèxtil, nasqué a Manresa el 9 de març de 1931, poques setmanes abans, doncs, de


4 Josep Ureña i Llitjós: Autors de la comarca del Berguedà i les publicacions periòdiques de la comarca : des de l'inici de la impremta fins al 1999 (Gironella, 2000).
5 El pavelló de Suècia de l’Exposició Universal de 1929, una construcció esplèndida en fusta, va ser traslladat a Berga i remuntat en una finca situada a fregar del límit de l’aleshores terme municipal de la Valldan. Amb altres construccions, va fer de sanatori d’infants malalts de Barcelona. El 1939 va ser arrabassat per l’Estat i el va convertir en caserna. En abandonar-lo l’exèrcit, va ser retornat a l’Ajuntament de Barcelona, el qual el va cedir al de Berga per a equipaments.
6 Operari o, més sovint, operària, el qual menava maquinària especialitzada per a preparar els rodets de fil, operació darrera de la secció de filatura abans de passar al tissatge.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'abril de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat