Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Abel Albet i Núria Benach: Doreen Massey. Un sentido global del lugar. Barcelona, Icaria editorial, 2012 (col. Espacios Críticos, núm. 2), 309 p. ISBN: 978-84-9888-441-8.   Presentació de M. D. Garcia Ramon : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

El curs 1985-86 vaig conèixer a Londres una amiga comuna, la Dina Vaiou d’Atenes, que llavors vivia al seu apartament de Londres (ella crec que era a Nicaragua) a l’Ariel Road del barri londinenc de Kilburn, i que Massey ha fet tant famós en els seus escrits sobre els llocs locals/globals. Parlàvem molt sovint d’ella i dels seus escrits i era com si ja la conegués personalment. Més endavant ens hem trobat en diversos congressos internacionals, sobretot els de l’Institute of British Geographers, i sempre la recordo com la gran defensora de la visió crítica i compromesa de la geografia.

El juliol de 2004 vaig tenir el privilegi d’estar al tribunal d’una tesi doctoral dirigida per ella sobre viatgeres europees al Orient Mitjà (un dels temes a què m’he dedicat) i vaig poder conèixer per dins el paper tan determinant i únic que la Doreen ha jugat en els estudis de geografia de l'Open University.

La Doreen ha tingut la gentilesa d’acceptar la invitació de visitar-nos a Barcelona dues vegades, a més d’aquesta. Al setembre del 2003 va donar la conferència plenària del XVIII Congreso de la Asociación de Geógrafos Españoles celebrat a Barcelona, i al 2010 una conferència a la UAB per a celebrar el número 50 de la revista Documents d’Anàlisi Geogràfica. Totes dues conferències s’han publicat en forma d’article

 

en revistes nostres i si bé és cert que a la Doreen se li han traduït els seus treballs en diverses llengües (en particular al castellà, portuguès i grec) també hem de dir que el primer article de Doreen publicat a Espanya va ser en català al 1990 a la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia amb el títol “L’estudi de localitats en geografia regional”.

I finalment, només em resta remarcar que aquesta col·lecció de llibres titulada “Espacios Críticos” (de la qual avui es presenta el segon volum) ens invita a pensar en la geografia, i en l’espai de forma veritablement crítica, un exercici molt necessari en una disciplina on el component tècnic, suposadament neutre, s’ha anat fent hegemònic en les darreres dècades.

Però estic segura que el llibre no només serà d’interès per la geografia sinó també per molts d’altres científics socials, i per tant pot ajudar aquí a casa nostra a que la geografia i el pensament crític espacial estigui al centre del debat en el nou gir espacial de les Ciències Socials.

Felicito doncs efusivament als editors, i espero que els pròxims volums de la col·lecció “Espacios Críticos” siguin de la mateixa qualitat i surtin ben aviat. [Ma. Dolors Garcia Ramon]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'octubre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat