Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Abel Albet i Núria Benach: Doreen Massey. Un sentido global del lugar. Barcelona, Icaria editorial, 2012 (col. Espacios Críticos, núm. 2), 309 p. ISBN: 978-84-9888-441-8.   Presentació de M. D. Garcia Ramon : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

“activista intel·lectual” i la seva experiència quotidiana la utilitza tant per les seves recerques teòriques com pel seu treball empíric. En conseqüència ha publicat nombrosos articles en revistes no acadèmiques d’esquerra, sobretot a la britànica Soundings, revista de la qual és cofundadora.

Una de les seves investigacions inicials es va centrar en l’estudi de la divisió espacial del treball des d’una perspectiva radical i feminista a Spatial Division of Labour:Social Structures and the Geography of Production (1984, Macmillan). Doreen va ser una de les primeres persones a parlar de la substitució de la mà d’obra masculina a temps complet per treball femení a temps parcial i amb baixos salaris en el procés de reestructuració econòmica dels anys 1980 al nord-est d’Anglaterra, precisament després del tancament de les mines.

Al mateix any (1984,Cambridge University Press) es va publicar un dels llibres que l’han fet més coneguda, Geography Matters i que representa tota una fita en aquesta línia. El títol del llibre va fer “fortuna” (Geography Matters, la geografia o el lloc importa), i potser és una de les expressions mes repetides en la geografia i ciències socials dels nostres

 

temps. Es tracta d’una declaració de principis que no sols ajuda a definir el paper de la geografia (donant-li un rol rellevant dins de les ciències socials) sinó que ajuda a donar-li sentit: el que passa en l’últim racó del món importa i interessa analitzar-ho i conèixer-ho, perquè és rellevant no només allà sinó també aquí i ara mateix.

No interessa la simple fotografia o descripció dels llocs sinó que el que importen són els processos, i el que hem de fer és comprendre les estratègies de poder que hi ha al seu darrere, i per tant “geography matters” és també, en últim terme, una invitació a la lluita política.

Com ja he dit Massey és la persona que en la geografia anglosaxona ha contribuït més a la resignificació, des d’una perspectiva crítica, del concepte de lloc però també de regió, dins d’un món en procés de globalització. Per Massey, els lloc i les regions són el producte d’una intersecció complexa de processos que operen a diferents escales des de la local a la global. És a dir són el resultat de fluxos i moviments i no només de la tradició i de l’arrelament al lloc. Alguns llibres seus posteriors en aquesta línia serien: Space, Place and Gender (Polity, 1994) i Re-thinking the Region, (Routledge, 1998).

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'octubre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat