Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ortiz (coord.), Anna Badia, Àngel Cebollada, Enric Mendizàbal, Miguel Solana i Anna Vera: Visions geogràfiques del món. Cerdanyola del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona, 2011 (Col·lecció Materials, 222); 169 p. ISBN 978-84-490-2828-1.   Presentació de la coordinadora : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Els nou blocs tracten cadascun un tema diferent de la geografia humana. Els motius de l’elecció d’aquests i no d’uns altres respon exclusivament als criteris de les autores i autors. Som plenament conscients que podrien ser-ne uns altres, que els haguéssim pogut agrupar diferent o que els blocs els haguéssim pogut ordenar d’una altra manera. Els nou blocs, amb una mateixa estructura que a continuació presentarem, van precedits d’una introducció. Aquesta introducció mostra la geografia humana com a disciplina, els temes i els enfocaments que hi conviuen.

Cada bloc s’inicia amb una presentació general del tema que permet a qui ho llegeix fer-se una panoràmica general, quines són les variables rellevants i per què és important en la geografia humana.

En segon lloc, es presenten deu conceptes bàsics de cadascun dels temes. Aquests conceptes no s’organitzen en ordre alfabètic com si es tractés d’un diccionari, sinó que tenen un ordre lògic a partir del fil argumental de cada tema. Això, però, no vol dir que s’hagin de llegir tal com es proposa en el llibre sinó que el lector o lectora pot consultar-ne aquells que necessiti. En tot cas, al final del llibre hi ha un índex general dels conceptes bàsics de tota l’obra ordenats,

 

aquest cop sí, per ordre alfabètic. A més, al llarg del text de tots els blocs, quan apareix algun concepte dels definits en el llibre el mot apareix escrit en VERSALETA de manera que el lector o lectora pugui ràpidament identificar-ho com a concepte i consultar-ho si ho creu necessari.

En tercer lloc, es presenten cinc lectures recomanades per a cada tema amb la seva corresponen ressenya (pensada específicament per aquest llibre i al lector o lectora a qui va dirigit). En ser-ne només cinc, s’ha filat molt prim a l’hora de seleccionar-les. Els criteris han estat: adequació als i a les estudiants de primer curs d’universitat; la cobertura dels diferents aspectes tractats en cada tema; la priorització d’obres (o traduccions) en llengua catalana o castellana, tot i que també trobareu obres en anglès; la facilitat d’accés per als i les estudiants a elles per estar a les biblioteques de les universitats, amb especial atenció a les de la Universitat Autònoma de Barcelona, i finalment, s’ha procurat mantenir una equitat de gènere pel que fa a autors i autores -tal i com recomana l’Observatori de la Igualtat de la UAB-, tot i que no sempre ha estat possible i el resultat final ha estat aproximadament d’un 85 % d’homes i un 15 % de dones.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat