Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Eduard Fontserè: Dos mots de comiat als estudiants catalans. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, 1977 (Publicacions de la FSVC, LII); 65 p. Mots precedents de Josep Iglésies. ISBN 84-40x0-3667-1.   Mots precedents de J. Iglésies : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

i la seva personal prestació a empènyer el país endavant. Referent a la Universitat, si la seva actuació al claustre no fos suficient, pensem que des de la presidència de l’Ateneu Barcelonès va emparar l’any 1935 una memorable sèrie de conferencies sobre el tema. En la presentació que va fer del cicle trobem paraules que no han perdut actualitat i que podrien servir ben bé de prefaci als escrits que ens ocupen (**). Aquestes conferències, però, eren dedicades a la institució universitària i el text d’avui és destinat, no a l’organisme en si, sinó ben concretament a un dels seus integrants, a la part receptiva de les disciplines acadèmiques, és a dir, als estudiants. Amb una espontaneïtat sorprenent en un nonagenari, cerca desvetllar-los la consciència a la seva projecció social, aguditzar-los la seva sensibilitat individual, empènyer-los a superar l’ambient no sempre propici. Planteja així problemes formatius per damunt de tot espirituals i ho fa amb un jovenívol optimisme i ple d’esperança.


** No ens sabem estar de transcriure el següent paràgraf d’aquesta presentació: «La Universitat de Barcelona és un cos malalt i, com passa amb moltes de les institucions de la nostra terra, la seva malaltia és doble. Arrossega, per un costat, les dificultats que són comunes a totes les universitats espanyoles –i en dir universitats espanyoles em refereixo a les que a Madrid en diuen universidades de provincias. Per un altre costat, pateix la malaltia que li ve de la seva pròpia inquietud, del neguit del país on viu, del seu afany de superació, de les seves aspiracions de progrés i de grandesa; progrés i grandesa que, de tant en tant, quan ja sembla que esta a punt d’assolir-los, ve la realitat, la realitat de sempre i, en forma contundent, li recorda que no li seran tan fàcils d’aconseguir dins l’ordre de coses present».

 

Les presents hipotètiques cartes, com a obra que són d’un facultatiu de la positivitat geofísica, no són fruit de teories, ni vel·leïtats fantasioses, sinó de constatacions reals, filles d’una llarga experiència d’una vida treballada i exemplar d’amor a la terra i d’abnegació i vigoria científica. Lliures d’idees rutinàries, de prejudicis, de bandositats polítiques i de petulància intel·lectual, són l’exponent del bon sentit entès en la millor expressió del mot. Prendre una posició, acordada al dret i la llei natural, ha estat en els dies rúfols que tots hem viscut una autèntica valentia i el Dr. Fontserè irradia seny i mesura sense renunciar a res, ans refermant-se en inabandonables conviccions. Sense elucubracions innecessàries, ni convencionalismes, amb claredat i precisió, exposa concretament el seu pensament i les seves orientacions llargament covades i sincerament sentides. Lúcidament expressa allò que li dicta la correntia dels seus sentiments i li suggereix el seu cor, tant com el seu cervell, que ja s’acomiadaven de la vida. Sabé fer-ho amb bonhomia i paternalitat i, quan venia a tomb, amb un deix subtil d’humor i sornegueria.

Escriure el que conté aquest petit volum l’any 1966, en plena anormalitat estatal, universitària i ciutadana, té indubtablement el seu mèrit. Malgrat la seva suavitat de to, aleshores solament s’hauria pogut publicar dins la clandestinitat i la propagació hauria estat minsa. El primer que tenia consciencia d’aquesta circumstancia era el propi autor, tal com ho exposa a la segona de les Endreces.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat