Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Eduard Fontserè: Dos mots de comiat als estudiants catalans. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, 1977 (Publicacions de la FSVC, LII); 65 p. Mots precedents de Josep Iglésies. ISBN 84-40x0-3667-1.   Mots precedents de J. Iglésies : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

No sabríem –ni podríem– afegir res al text que el lector trobarà a continuació si no fossin unes paraules per a situar-lo dins el temps de la seva redacció. A 96 anys d’edat, a base dels seus records i experiències, el Dr. Eduard Fontserè va començar a escriure els Dos mots de comiat als estudiants catalans. Era l’any 1966, en plena dictadura del general Franco i en moments d’alta provocació anticatalana a la Universitat de Barcelona. Hi féu esmenes fins a la primeria del 1968. En aquesta data –a 98 anys– hi va afegir un post-scriptum que a la segona Endreça anomena «segona part», la qual no era ja de reflexió directa, sinó filla d’allò que podia llegir o li llegien els parents, puix que la seva vista –i també l’oïda– s’havia afeblit molt considerablement. No hem de dissimular que el darrer redactat se’n ressent i resulta menys emotiu que el primer. Inicialment l’escrit es titulava amb simplicitat Cartes als estudiants.

La vida del Dr. Fontserè cavalca entre dos segles. Fins a la trentena havia transcorregut dins el segle passat, però la seva formació definitiva procedia de la primera meitat de la present centúria. L’any 1885 havia ingressat a la Universitat per a seguir-hi la carrera de Ciències, el 1891 obtenia la llicenciatura en Físico-Matemàtiques i el 1894 el doctorat a Madrid. El mateix any és nomenat ajudant interí gratuït de la Facultat de Ciències de Barcelona. El 1899 guanya

 

en unes oposicions la càtedra de Geodèsia de la mateixa Universitat, però el 1900 n’és desposseït (*) i mes tard, en substitució, li es adjudicada la vacant de Mecànica Racional.

Aquesta l’ocupa fins el 1932, que sol·licita la de Geodèsia i Astronomia, a fi de deixar


* L’any 1897, el Dr. Fontserè havia acudit a Madrid per prendre part en unes oposicions cridades per a proveir la càtedra de Geodèsia de la Universitat de Barcelona. Féu uns exercicis brillantíssims, molt superiors als dels altres aspirants. Però de Barcelona arribaren a la Cort estranyes influències contra el Dr. Fontserè, degudes a la inquina que havia produït el projecte que tenia presentat d’instal·lació d’un Observatori Astronòmic al cim del Tibidabo, al qual s’interposava una orde religiosa que reclamava el mateix indret per a edificar-hi un temple; per la campanya estudiantil a favor del catedràtic Dr. Odón de Buen, el qual havia estat excomunicat i tenia les obres prohibides com a text de classe; pel procés contra Pere Coromines, en el qual Fontserè havia actuat intensament en defensa del seu amic processat, i també per la significació republicana del seu pare. El concurs fou declarat desert i un dels membres del tribunal, el Dr. León Ortiz, proclamà obertament i públicament la injustícia comesa.

El mateix any van tenir lloc unes noves oposicions per a proveir cinc càtedres de Cosmologia. Hi acudí, i tampoc no obtingué plaça, malgrat els tres vots favorables i dos en blanc dels membres del tribunal. Els tres membres que l’havien votat demanaren que fossin exposats al públic els exercicis escrits dels concursants, a fi que tothom pogués judicar el seu mèrit. La premsa de Madrid es féu ressò de l’escàndol. El 1899 va tenir lloc la nova convocatòria per a la càtedra de Geodèsia de la Universitat barcelonina. Aquesta vegada el Dr. Fontserè la va obtenir, però tal com diem, fou per poc temps.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat