Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Eduard Fontserè: Elementos de meteorología. Barcelona: Gustavo Gili, 1943; 358 pp.   Ressenya d'A. Revenga (1946) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Cada raça i cada poble és adaptat a les condicions del clima en el qual viu; és a dir, està aclimatat a la regió en la qual ha nascut i viu. El seu trasllat a un altre punt del globus requereix la seva aclimatació, una adaptació que suposa un esforç de l'organisme proporcional a la disparitat dels climes d'origen i destí. De més a més, en ser l'aclimatació de més dificultat per a un organisme malalt, en el qual pot arribar a produir conseqüències fatals en casos extrems, hom comprendrà la gran importància de la climatologia mèdica, i si bé una estació meteorològica mèdica no difereix gaire d'una altra de normal, cal remarcar-ne sobretot la manera de coordinar les dades obtingudes i de posar de manifest la seva influència sobre la salut. Per tant, una estació sanitària restarà incompleta si no disposa amb una estació meteorològica per a les finalitats apuntades.

Com a element al qual cal concedir especial atenció en qualsevol observatori mèdico-meteorològic, cal remarcar la duració de la insolació, a causa dels efectes terapèutics que exerceixen les radiacions ultraviolades. De conjunt amb aquest element cal tenir present les variacions d'aquells agents que tenen una influència més directa sobre l'organisme humà.

 

En darrer lloc, i prescindint de l'enumeració d'altres aspectes prou interessants de la meteorologia mèdica per a no perllongar la ja excessiva extensió d'aquestes notes, ens limitarem a assenyalar el paper de l'atmosfera com a agent biològic indirecte; n'hi haurà prou d'assenyalar com a mostra d'aquesta acció crucial de la capa gasosa en el sí de la qual transcorre la nostra existència, els processos, d'una manera o altra tan de moda als nostre dies, denominats al·lèrgics en medicina, atribuïts al pol·len d'un gran nombre de plantes sobre les mucoses de les vies respiratòries, en les quals poden arribar a produir irritacions greus i que només es poden evitar amb la sortida del pacient de l'àmbit en el qual floreix la planta causant en cada cas del trastorn al·lèrgic.

Amb tot allò que resta exposat, crec haver reeixit en la finalitat que ha animat la redacció d'aquesta nota: despertar l'interès per l'excel·lent obra de divulgació redactada pel professor Fontserè, la qual serà llegida amb veritable delectació per totes aquelles persones, que sense estar especialitzats en meteorologia, s'interessen per aquesta atractiva disciplina. [A. Revenga Carbonell, ressenya publicada a Estudios Geográficos, 22 (1946), pp. 339-344; versió catalana de P. Alegre (2009)]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat