Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Eduard Fontserè: Elementos de meteorología. Barcelona: Gustavo Gili, 1943; 358 pp.   Ressenya d'A. Revenga (1946) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

A les mars freqüentades per la navegació, els progressos moderns de la radiotelegrafia fan innecessària la predicció del temps per part del navegant, atès que aquest en té prou amb la interpretació dels avisos emesos per les estacions meteorològiques terrestres. No passa el mateix a les mars en què la informació és deficient per absència de dades o per la llunyania dels observatoris meteorològics; en aquests paratges, el marí ha de saber posar a prova el seu criteri personal i la pràctica de l'observació. I encara cal pensar en els ciclons tropicals, fenòmens d'extrema gravetat per al navegant al qual li cal saber interpretar els seus signes precursors i posar-se a resguard, si encara hi és a temps.

No cal pas emfasitzar la importància que per a la navegació aèria té el coneixement de l'estat del temps en les rutes aèries i la previsió dels canvis atmosfèrics que puguin presentar-se durant la travessia, no només per a la seguretat dels passatgers sinó també amb la finalitat de poder triar el millor camí a seguir i l'altitud en les quals els corrents seran més favorables per tal d'aconseguir un estalvi de carburant i de temps. És per això que el pilot haurà de documentar-se acuradament abans d'enlairar-se en l'observatori meteorològic de l'aeroport i estar a l'aguait durant tot el viatge, si l'avió va proveït d'aparell receptor de ràdio, als avisos transmesos des de les estacions establertes al llarg de la ruta.

 

En el tractat que comentem es descriuen amb detall suficient els procediments a l'ús per a adquirir les dades necessàries per a l'aeronauta, entre les quals són fonamentals la direcció i la velocitat del vent a altituds diverses, elements registrats mitjançant sondejos amb globus lliures i captius així com efectuats a bord d'avions de reconeixement.

Altres fenòmens que també són de gran interès per a la navegació aèria, molt relacionats amb la meteorologia, són la turbulència de l'atmosfera i les incrustacions de gel dipositades al cos de l'avió en travessar capes d'aire en determinades condicions d'humitat i temperatura. La limitació d'aquestes notes obliguen a reduir la seva enumeració a aquest parell de fenòmens els quals poden arribar a comprometre seriosament l'èxit del viatge aeri.

El professor Fontserè remata el ser excel·lent tractat amb algunes nocions de climatologia mèdica. L'ésser humà viu immers a l'atmosfera i els seu organisme és subjecte a la influència de les seves condicions i fluctuacions, les quals es deixen sentir en l'individu per més bona salut de què gaudeixi.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat