Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Iglésies i Joaquim Santasusagna: Les muntanyes de Prades, el Montsant i serra la Llena: guia itinerària precedida d’un esbós monogràfic. Reus: Ricard Ferreter i Gili, 1929; 366 pp. + làms. + 1 mapa pleg.   Ressenya de P. Vila (1929) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Cada comarca o subcomarca –i n'hi ha tretze, que són les compreses entre l'Aran i les Garrigues a tot al llarg de les terres lleidatanes— porta una presentació inicial, generalment ben discretes, alguna d'arborada, però entre totes n'hi ha tres de ben geogràfiques: les de l'Urgellet, el Pla de Lleida i les Garrigues; aquella original de Mn. Pere Pujol Tubau, de la Seu, aquestes dues d'en Felip Solé, de Lleida. Són descripcions aprofundides i atapeïdes que, tal com ja es declara en la ressenya de l'Urgellet, no s'hi diu tot el que se sap i donen la sensació d'obeir a estudis més complets. El treball de Mn. Pujol té un caient més històric, mentre que el d'En Solé és més netament geogràfic; però els tres poden ésser inclosos també dins una bibliografia geogràfica.

 

Cal lloar l'esforç que el director d'aquesta publicació, Pere Pujol Casademont, porta a cap per a donar-nos aquesta “Catalunya per la imatge" com podríem anomenar els Àlbums Meravella.

Ara són dos els volums apareguts; el segon, val a dir-ho, és millor que l'anterior. Aquest avenç ens fa esperar encara un progrés en els altres que han de completar la visió total de la nostra terra. Menys text marginal, però escollit, cenyit, i deixar que les fotografies parlin, vet ací el que fora bo de fer, al nostre entendre, per a millora encara els volums pròxims. [Pau Vila: “Una guia i un àlbum", article a la secció “Els llibres i la geografia" de La Publicitat (29 d'octubre de 1929)]

De l'obra ressenyada se'n féu una reedició el 1930 a càrrec del mateix editor reusenc i una altra a Barcelona el 1960 per Rafael Dalmau Editor.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat