Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Iglésies i Joaquim Santasusagna: Les muntanyes de Prades, el Monsant i la serra de la Llena: guia itinerària precedida d’un esbós monogràfic. Reus: Ricard Ferreter i Gili, 1929; 366 pp. + làms. + 1 mapa pleg.   Ressenya de P. Vila (1929) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Segueixen els aspectes humans: poblament, comunicacions –potser transposades--, agricultura, ramaderia i indústria. Coneixem un xic aquestes terres per haver-les recorregudes i demés estudiades, la qual cosa ens permet de dir que l'exposició que els autors fan de les activitats humanes és ben justa i ben compresa. És completada després amb una visió prehistòrica i històrica que arrodoneix aquest conjunt geogràfic, del qual hom pot doldre's només que sigui tan breu.

Vénen tot seguit 50 itineraris que constitueixen el cos del llibre. Estan redactats amb molta precisió i detall i hom en rep la impressió que els autors han seguit a peu i més d'una vegada els camins que descriuen. També n'hem controlat algun amb la nostra pròpia experiència i l'hem trobat clar i just. Potser diríem que els autors detallen massa; però, en canvi, posseeixen una contenció i un bon gust que els ha lliurat de fer-hi “literatura excursionística" a base d'adjectius llampants.

El volum, molt ben presentat, il·lustrat amb 72 fotografies escollides i amb una carta itinerària plegada a part, malgrat de les seves 368 pàgines de text i unes 40 de gravats, és lleuger i té un format de butxaca: qualitats de

 

molta estima per als excursionistes, i que, després de les guies de l'Artur Osona, havien estat sovint negligides pels editors. Vivament anhelem que s'esgoti a no trigar una publicació tan encertada a fi que autors i col·laboradors d'aquesta Guia se sentin esperonats a publicar les que ja tenen planejades. (1)

El segon volum de l'Àlbum Meravella no té, aparentment, altra finalitat que fer entrar Catalunya pels ulls sense moure's de casa. Tot ell és un devessall de fotografies artístiques, pintoresques o d'arqueologia. Entre tantes n'hi ha d'una valor positiva com a documents geogràfics. Veritat que molts ulls s'encaterinaran amb aquesta abundor d'imatges i desvetllaran el delit d'anar-ho a veure. Tots els camins menen a Roma! És de doldre, però, que sovint el comentari o llegenda que cada gravat porta sigui d'una puerilitat o d'una buidor que desentona de la bellesa o de l'interès de la imatge descrita.


(1) A punt de lliurar aquestes quartilles a la redacció ens assabentem que la Guia està exhaurida i que hom en prepara la segona edició. És una prova palesa de l'encert d'aquest llibre. Demés hem sabut també que els autors treballen ja en la Guia del massís del Cardó.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat