Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Gemma Molleví: La geografía de la vid y el vino en Cataluña i La cultura del vino en Cataluña (Col. Vinos, 1 i 2). Barcelona: DaVinci Continental, 2007 i 2008; 225 pp + làms. s.n. i 252 pp.; ISBN 978-84-935515-5-1 i 978-84-936124-5-0.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Bo i llegint aquests dos llibres de Gemma Molleví m'arriba el número monogràfic de Dovella, la revista cultural de la Catalunya central (núm. 97, tardor 2008), dedicada a "La tradició mil·lenària de la vinya i la cultura del vi al Bages", els continguts de la qual reblen l'interès immarcescible que suscita el vi i la vinya catalana, la vinya i el vi català. Hom ha escrit molt sobre el tema des del segle XVIII ençà, tant en el caient nostàlgic i xaró com en el frontpopulista i hipercrític, tant en la perspectiva costumista tradicional com en l'aplicació del darrer crit científico-paradigmàtic. A partir de la referència escrita més reculada que podem trobar sobre aquest arbust i beguda, possiblement en algun pergamí notarial de l'època carolíngia en el qual s'autentificava la donació d'una vinya a un monestir de nova planta --per exemple, tenim constància que el noble Sala en va cedir una en fundar el de Bages, l'any 973--, fins a la quinzena d'articles de la revista suara esmentada, els manuscrits i impresos sobre la temàtica han precisat tanta tinta com vi han produït les vinyes descrites, en proporció, és clar, a les superfícies de paper i ceps. Els llibres que passo a comentar s'inscriuen en aquest encaparrament més que mil·lenari.

 

Tot va venir d'una assignatura sobre geografia cultural impartida pel Dr. Francesc Nadal centrada en el cas de la vinya i el vi a Catalunya. Lamentablement, la bibliografia disponible no oferia cap obra d'abast general per a introduir la temàtica des d'una perspectiva geogràfica. El domini havia estat arrabassat i devastat pels juristes, per una banda, i pels historiadors, per altra. La nostra autora es va sentir cridada a posar-hi cullerada des d'un altre caient, des de la geografia. La consulta imprescindible per a encarrilar el repte li va proporcionar l'empenta decisiva: "es un buen tema de tesis...", li va dir Nadal. "Y le tomé la palabra", certifica Molleví en el primer paràgraf de la presentació de l'obra [p. 11]. En efecte, aquell projecte va desembocar en la redacció d'una tesi doctoral menada sota la direcció de la Dra. Roser Majoral la qual va ser presentada exitosament al Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona l'any 2005 (7 de març, Sant Tomàs d'Aquino en el santoral vell) amb el títol Geografía de la vitivinicultura en Cataluña. La versió comercial d'aquella obra ha estat impresa en dos volums, La geografía de la vid y el vino en Cataluña i La cultura del vino en Cataluña, en una nova col·lecció dedicada a la vitivinicultura la qual compta amb el suport de Freixenet S.A.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
6 de desembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat