Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Gemma Molleví: La geografía de la vid y el vino en Cataluña i La cultura del vino en Cataluña (Col. Vinos, 1 i 2). Barcelona: DaVinci Continental, 2007 i 2008; 225 pp + làms. s.n. i 252 pp.; ISBN 978-84-935515-5-1 i 978-84-936124-5-0.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Fidel a les consignes acadèmiques dispensades per la directora de tesi, pel Dr. Nadal i per altres professors i professores acomplidament agraïts en les introduccions dels dos volums, la Dra. Molleví va efectuar un recull bibliogràfic sobre la temàtica, el qual em permeto de mesurar com a ingent, no pas exhaustiu, com a base informativa de l'exposició sistemàtica proposada. Els llistats documentals que clouen cadascun dels dos volums en són bona prova i constitueixen un corpus de referència indefugible per a recerques futures sobre la matèria. I no és pas començar la ressenya per la teulada en engegar-la amb la valoració de la bibliografia. Ho faig així perquè constitueix el fonament sòlid i segur d'un edifici clàssic de soterrani, planta i tres pisos bastit amb seguretat i eficàcia, maó a maó, per Gemma Molleví. Una obra de síntesi necessàriament eclèctica, per descriptiva, per bé que d'una utilitat comprovada i de refiar, per completa.

El primer volum és dividit en dues grans parts les quals tracten L'evolució del sector vitivinícola a Catalunya [13-114] i Les denominacions d'origen [115-225]. Bo i

 

seguint el símil arquitectònic emprat ratlles amunt, la llarga història del conreu de la vinya i de l'elaboració i la comercialització del vi al Principat en ve a ser el soterrani. El recorregut temporal que l'autora li ha donat és molt considerable, des de les notícies esparses d'època grecoromana fins a les conseqüències de tota mena ocasionades per l'ingrés d'Espanya a la Comunitat Europea. Com és fàcil suposar, les trajectòries del segle XVIII i el XIX, crucials, són descrites amb especial dedicació. Tot plegat desemboca en un capítol final esmerçat a l'exposició de la situació de la vitivinicultura catalana en començar el segle XXI el qual ens acompanya fins a les escales per pujar a la planta de carrer de l'edifici. La descripció ambiental i la justificació normativa de les dotze zones vitivinícoles amb Denominació Oficial d'Origen existents a Catalunya és l'equivalent, per a l'autora, a la geografia de la vinya i el vi. Els dotze expositors estandaritzats omplen l'aparador per a ser admirat a rez-de-chausée. El classicisme de l'edifici és, doncs, proverbial. Història i geografia, geografia i història, tan se val l'ordre, com a pilars insubstituïbles de la construcció cultural.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
6 de desembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat