Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Presentem en aquest número unes pàgines monogràfiques referents a la vinya i els vins del Bages, coincidint amb la celebració anual de la Festa de la Verema, a la vila d'Artés. No és pas la primera vegada que els nostres vins tenen cabuda a la nostra revista. Cal recordar ara i aquí l'edició d'un número monogràfic, fa més de vint anys, quan encara no s'havia aconseguit la Denominació d'Origen Pla de Bages, que sabem que --amb modestia-- va servir per a disposar de més elements divulgatius de la història i del bon fer de la viticultura bagenca i aconseguir, finalment, l'aleshores anhelada oficialitat de la D.O. aconseguida l'any 1995. També hem de referir-nos a la publicació sovintejada de diversos articles sobre aspectes relacionats amb el món de la vinya i també d'un monogràfic sobre les construccions en pedra seca, uns pocs anys enrere (2002). Igualment important ha estat la col·laboració regular entre el Centre d'Estudis del Bages, el Consell Regulador de la D.O. i diverses empreses del sector que ha donat lloc a l'edició d'alguns llibres, quaderns o articles en obres miscel·lànies i, especialment, un recordat i exitós congrés sobre els paisatges de la vinya, celebrat a Manresa l'any 2003.

 

Per tot plegat, ens complau tornar novament a oferir un espai a la gent que viu, treballa i estudia el nostre vinyar. És el resultat, com dèiem, d'una estreta i dilatada col·laboració humana i institucional. I, especialment, una mostra que es tracta d'un àmbit productiu extremadament viu. Malgrat ésser una de les D.O. més petites de Catalunya, a poc a poc s'ha aconseguit ampliar el nombre de cellers i tot el conjunt ha assolit, amb els seus productes, un bon nom i un espai privilegiat en el món dels exigents catadors nacionals i estrangers.

Hom ha aconseguit, per tant, amb treball i constància, un prestigi que cal consolidar i que va més enllà dels propis professionals. En efecte, tota la comarca apareix, gràcies als seus vins, en nombroses obres de referència. I això, en un món cada vegada més globalitzat, en que persones i territoris lluiten per tenir la seva personalitat reflectida en un espai mediàtic, és un actiu important que no podem deixar perdre.

Salut, doncs, a tothom!

 

[Editorial de presentació del número]

 

Dovella, 97 (Manresa, tardor 2008; 52 pp). Revista cultural de la Catalunya central, amb articles de V. Roqueta, J. Aguado, J. F. Baltiérrez, J. Pont, R. Martí, J. Soler, J. Tomasa, J. Ma. Soler, J. Plans, J. Morera, Ll. Ferrer i J. Piñero.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 de desembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat