Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Francesc González Reverté i Josep Oliveras Samitier: Ordenació del territori i sostenibilitat al Camp de Tarragona. Reus: Fundació d’Estudis Socials i Nacionals Josep Recasens i Mercadé, 2003 (núm. 9); 225 pp. Pròleg d’Oriol Nel·lo. ISBN 84-932563-4-X.   Presentació dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

els grups socials que l'habiten, que produeixi beneficis econòmics i també socials, a més de la satisfacció personal d'habitar un lloc agradable i amb qualitat de vida. Un ordenament en definitiva que no malmeti tot el territori i els seus paisatges i passi les factures dels greus desordres i tensions territorials a les generacions futures, les quals es veurien perfectament condicionades pels problemes heretats i per la deshumanització i desnaturalització del medi.

La posició dels autors ha estat per tant la d'analitzar el territori del Camp de Tarragona pensant en les tres recomanacions de la Unió Europea:

  • Desenvolupar un sistema de ciutats equilibrat i policèntric i una nova relació ciutat-camp.
  • Assegurar la igualtat d'oportunitats en l'accés a les infraestructures i al coneixement.
  • Desenvolupar un creixement sostenible, una gestió prudent i una protecció del patrimoni cultural i natural.

Per aquest motiu l'índex segueix un esquema diferent al de les diagnosis territorials tradicionals i posa èmfasi en les relacions de

 

connexió i accessibilitat entre el Camp de Tarragona i els territoris externs; els elements que posicionen aquestes comarques en una competitivitat en millors o pitjors condicions que d'altres i que passen per l'anàlisi de la seva xarxa urbana, les àrees logístiques, els grans equipaments i els centres educatius i de recerca; un altre apartat es refereix a la vertebració interior, xarxa viària i transport públic, per comprovar les possibilitats internes de relació; després es fa èmfasi en la sostenibilitat ambiental que passa per l'estudi dels usos del sòl, la recollida i destrucció dels residus, l'abastament d'aigua i el subministrament energètic. Altres apartats fan referència a l'equitat social com a dret que tenen tots els ciutadans de les comarques de l'àmbit del Camp de Tarragona a disposar d'un habitatge digne i d'accedir als serveis educatius, culturals, sanitaris i assistencials bàsics per al desenvolupament personal. Finalment s'acaba amb unes consideracions sobre la governació del territori, amb els problemes derivats dels diferents nivells administratius i amb l'esperança que hi hagi una entitat (en principi el Consorci del Camp de Tarragona) que s'ocupi de coordinar les diferents polítiques i actuacions que incideixen sobre el territori i la societat de l'aglomeració urbana que des de Tarragona i altres poblacions ocupen tot el litoral i han urbanitzat bona part de la plana central del Camp.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
3 d'abril de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat